Jak si žije šampion Tiumen? Užívá klidu, který dříve neznal

S třemi vítěznými dostihy na Velké pardubické se hnědák Tiumen řadí mezi legendy jezdectví. Nechybělo mnoho, a mohl se stát dokonce prvním koněm, který kdy vyhraje v Pardubicích čtyřikrát za sebou. Jeho vítězný čas z roku 2010 – v sedle s Josefem Váňou st. – stále nikdo jiný nepřekonal. Závody jsou nicméně pro Tiumena dávno minulostí. Jak tráví sportovní důchod, zachytily na jihočeské farmě kamery ČT.

Sám Váňa o něm říkává, že je navzdory závodním úspěchům povahou velmi klidný kůň. Vzhledem ke svým vlastnostem si proto Tiumen nemohl pro dožití vybrat lépe. S novou koňskou rodinou si na statku v Leštině užívá volnost, kterou od svého narození nezažil. Na nový domov a svobodný režim bez tréninků si zvykal celé tři měsíce.

Zatímco během devítileté závodní kariéry byl zvyklý při běhu nechávat všechny za sebou, nyní se podle chovatelů s tempem nijak netrápí. „Vyhledává opravdu jen klid, ani v běhu nemá příliš ambice. Kolikrát běží z kopce celá jeho rodina a on si jde jen tak, co noha nohu mine,“ říká Patricie Pitříková ze sdružení Domov pro koně.

Tiumen se narodil v roce 2001 v Polsku. Vědět o sobě dal nejvýrazněji v roce 2009 velkolepým a nečekaným vítězstvím ve 119. ročníku Velké pardubické, kdy v sedle s Josefem Váňou suverénně porazil největší favority. O rok později své vítězství těsně obhájil před druhým Amant Grisem.

Žokej Josef Váňa si tehdy připsal sedmé vítězství na Velké Pardubické, druhé s Tiumenem. Hattrick zaznamenal Tiumen při 121. ročníku slavného dostihu. Opět s žokejem Josefem Váňou. Velmi dramatický závod Tiumen vyhrál i přesto, že málem upadl na Taxisově příkopu a v cíli jen těsně porazil Sixteen.