Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olga Fikotová

Sáblíková chce zaútočit na Rio. Bylo by to splnění dalšího snu, přiznává

Richmond (USA)/Praha – Zimních olympijských her se zúčastnila už třikrát a vybojovala na nich v rychlobruslení pět medailí. Martina Sáblíková by však v příštím roce mohla zabojovat o cenné kovy také na letních Hrách, a to v sedle kola. Ke splnění velkého snu ale potřebuje uspět na cyklistickém mistrovství světa, kde ji čeká časovka, a k jistotě nominace do Ria potřebuje skončit v první desítce redukovaného pořadí zemí. Přímý přenos časovky žen sledujte od 19:25 na ČT sport nebo na našem webu.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Pokud se to Sáblíkové v souboji s chronometrem podaří, vybojuje přímou cestou kvalifikační místo v Riu. A právě to je pro ni prioritou. "Bylo by to splnění dalšího snu. Trať mi až tak nesedí, ale udělám vše pro to, abych se do Ria kvalifikovala. Budu se rvát, abych si po závodě mohla říct, že jsem tam nechala úplně všechno. Připravena jsem dobře. A uvidíme, na co to bude stačit," uvedla Sáblíková.

Splnění vytyčeného cíle trojnásobná olympijská šampionka z ledových oválů mnohé podřizuje. Do dějiště šampionátu v americkém Richmondu vyrazila už před více než týdnem. "Aklimatizace proběhla v pohodě. Nemám žádný problém, ale uvidíme až při samotném závodě, jak všechno půjde. Vím, že se k úspěchu musí sejít úplně všechno," řekla osmadvacetiletá Sáblíková.

Dobře si uvědomuje, jak těžký boj ji v nabité konkurenci čeká. "Startovka ještě nebyla uzavřena, ale vzhledem k tomu, že jde o přímou kvalifikaci na olympiádu, tak z té elity asi moc lidí chybět nebude," tuší Sáblíková, která již dříve přiznala, že jde o její patrně poslední příležitost zúčastnit se i letních her.

Nervozitu zatím nepociťuje. "Když jsem byla poprvé na trati, dýchlo to na mě, ale takovým tím správným způsobem, že už jsem si přála závodit," popsala Sáblíková.

Pomáhal ji Černý či Andrle

Krátce před cestou do zámoří vyslovila obavy z technické náročnosti trasy časovky. "Je tam dost zatáček, ale naštěstí jsou docela široké. Snad to nebude takový problém. Na trati je jeden asi 400 metrů dlouhý kopec," uvedla Sáblíková.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková se připravuje na časovku, rady jí dali Štybar či Kreuziger

V neděli si projela trať s Michalem Schleglem a Josefem Černým, kteří se chystali na závod mužů do 23 let. "To abych něco okoukala. Hlavně těch pár zatáček, kde si nejsem úplně jistá. A když to půjde, pojedu za někým z nich při časovce v doprovodném autě, abych to viděla i při závodě," plánovala Sáblíková.

K ruce měla navíc i sportovního ředitele týmu AWT-GreenWay Reného Andrleho. "Včera se mnou nějaké pasáže projel. Když jsem něco dělala špatně, hned mi to řekl. Jinak jeli s trenérem Petrem Novákem v autě a všechno, co potřebovali, mi říkali do vysílačky. Chtěla jsem si to už takhle vyzkoušet, proto jsem vysílačku vezla," popsala Sáblíková.

Sama nedokáže přesně odhadnout, jak moc jí trať může vyhovovat. "Před tím stoupáním je sjezd, kde člověk jede 65 kilometrů v hodině, pak zatáčka doleva a kopec asi 400 metrů. Záleží, jak kdo to pustí. Jsem každopádně ráda, že to není jen rovina, ale když se do toho stoupání musí takhle najíždět, bude to těžší," přemítala.

Dokázala by si představit i lepší časovku, jež by přece jen vyhovovala o něco více jejím silovým schopnostem. "Není to úplně pro mě. Těch zatáček je na můj vkus dost, bude to takový kolotoč ve městě. Ale trať je pro všechny stejná a já doufám, že se s tím poperu," uzavřela Sáblíková.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články