Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Na MS v Richmondu startuje nejsilnější sestava v historii české cyklistiky

Richmond - Bez Leopolda Königa, ale se všemi zbývajícími hvězdnými jmény se představí česká reprezentace na 82. mistrovství světa v silniční cyklistice, které začne v neděli týmovými časovkami v americkém Richmondu. Výprava čítá celkem 17 závodníků, zatímco loni jich bylo ve španělské Ponferradě pouze sedm. Závody sledujte na programu ČT sport a našem webu, časovku družstev vysíláme od 19:20.

Původní sestava, v níž se počítalo se šesti jezdci pro silniční závod, se rozrostla dodatečně ještě o Tomáše Bucháčka. Cyklistickému svazu se totiž po komunikaci s Mezinárodní cyklistickou unií (UCI) a přepočítání kvót pro start podařilo získat další místo. "Posíláme nejsilnější výpravu v historii české cyklistiky," připomněl jeho prezident Marián Štetina, který je zároveň členem vedení UCI.

"Vzali jsme Tomáše Bucháčka jako domestika. Je to zkušený borec, klasikář, má dobrý pohyb v balíku, umí na kostkách a jede tam s tím, že v první řadě bude pracovat pro Štybara. I kdyby třeba závod nedokončil. Po všech stránkách nám tam zapadal nejvíc," vysvětlil volbu při dodatečné nominaci trenér Tomáš Konečný.

A s vyvolenou sedmnáctkou má smělé plány. "Želízek v ohni máme víc. Určitě máme šanci i na nějakou medaili," prohlásil Konečný. Kromě silničního závodu, kde se představí silné trio lídrů Zdeněk Štybar, Roman Kreuziger, Petr Vakoč, a časovky elitních kategorií, kde se hodně čeká především od Jana Bárty a Martiny Sáblíkové, si dost slibuje také od mladých jezdců.

Program MS (v SELČ):

Neděle 20. září: 17:30 časovka družstev - ženy (38,8 km), 19:30 časovka družstev - muži (38,8 km) - web ctsport.cz.

Pondělí 21. září: 16:00 časovka jednotlivců - juniorky (15 km), 17:30 časovka jednotlivců - muži do 23 let (30 km) - program ČT sport a web ctsport.cz.

Úterý 22. září: 15:30 časovka jednotlivců - junioři (30 km), 19:30 časovka jednotlivců - ženy (30 km) - program ČT sport a web ctsport.cz.

Středa 23. září: 19:00 časovka jednotlivců - muži (53 km) - web ctsport.cz.

Pátek 25. září: 16:00 silniční závod - juniorky (64,9 km), 18:45 silniční závod - muži do 23 let (162,2 km) - web ctsport.cz.

Sobota 26. září: 15:00 silniční závod - junioři (129,6 km), 19:00 silniční závod - ženy (129,6 km) - web ctsport.cz.

Neděle 27. září: 15:00 silniční závod - muži (259,2 km) - web ctsport.cz.

"Nosková má určitě velkou šanci. Vloni byla při premiéře čtvrtá, letos má fantastickou formu a dokáže i zaspurtovat. Jede tam pro velký úspěch. U juniorů je to asi nejsložitější. Dva jsou druhoročáci, Otruba je prvoročák a jede tam v první řadě za zkušenostmi. Trať by klukům měla sedět, ale bude to strašně otevřené," uvedl Konečný.

"Také v kategorii do 23 let jsou všichni čtyři opravdu výborní a vyrovnaní. Není to tak, že do závodu půjdeme s jedním jasným lídrem. Všichni jsou schopni závodit s absolutní špičkou, a v této kategorii jsem velký optimista," vyhlíží Konečný představení kvarteta Josef Černý, Michal Schlegel, František Sisr a Daniel Turek.

Sáblíková bude bojovat o místo v Riu

Velký závod je před Sáblíkovou, která bude v úterý bojovat především o zajištění místa na olympiádě v Riu de Janeiro. I proto je v dějišti MS již týden, tedy s velkým předstihem před závodem, kvůli dostatečné aklimatizaci. "Kdyby vyšla ta desítka redukovaného pořadí, bylo by to naprosto super. Hlavní cíl je kvalifikovat se do Ria. Kdyby bylo náhodou něco jiného dalšího, bylo by to nad plán, ale nepředbíhejme," prohlásila trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení.

Největší pozornost však bude jako tradičně upřena až na neděli na silniční závod elitní kategorie mužů. Česká sestava bude sázet především na Štybara, jenž se při své letošní premiéře na Tour de France dočkal také etapového vavřínu. "Když se něco nestane, tak lídrem bude Štybar. Je to trať na něj, měla by mu sedět. Naposledy na závodech v Anglii ukazoval skvělou formu. Pak máme v záloze další excelentní klasikáře Kreuzigera s Vakočem. Všichni tři mají šanci porvat se o dobrý výsledek. Pokud by došlo na spurt, má největší šance a zkušenosti Štybar. Máme opravdu vyrovnaný a silný tým," pochvaluje si Konečný.

Tituly z loňska, kdy se jelo v Ponferradě, obhajují v časovce Brit Bradley Wiggins, který ale bude na startu chybět, a Němka Lisa Brennauerová, v závodě s hromadným startem se radovali Polák Michal Kwiatkowski a všestranná Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová.

Nominace českého týmu na MS v Richmondu (20.-27. září):

Muži:

Elite: Silniční závod: Jan Bárta, Tomáš Bucháček, Karel Hník, Roman Kreuziger, Jiří Polnický, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč. Časovka: Jan Bárta, Petr Vakoč. Muži do 23 let: Silniční závod: Josef Černý, Michal Schlegel, František Sisr, Daniel Turek. Časovka: Josef Černý, Michal Schlegel. Junioři: Silniční závod: Michal Brázda, Jakub Otruba, Martin Spudil. Časovka: Jakub Otruba.

Ženy:

Elite: Silniční závod: Zuzana Neckářová. Časovka: Martina Sáblíková. Juniorky: Silniční závod: Nikola Nosková. Časovka: Nikola Nosková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články