Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cílem je finále, hlásí Hilgertová před startem světového šampionátu

Londýn - Na mistrovství světa ve vodním slalomu půjde nejen o tituly, ale i o olympijská místa a bonusové nominační body, avšak na přípravě a přístupu kajakářky Štěpánky Hilgertové se kvůli tomu nic zásadně nezměnilo. Sedmačtyřicetiletá legenda ale jako vždy nic nepodcenila, v Londýně letos strávila z českého týmu nejvíc času a na místě už je od začátku září.

Když odjížděla z londýnského soustředění v srpnu s českou reprezentací, nechala si na místě loď. Odpadly jí tak starosti s přepravou a vyloučila riziko jejího poškození, což se jí stalo právě před olympiádou před třemi lety. "Odletěla jsem si na pár dní odpočinout do Prahy a pak jsem se sem vrátila za finální přípravou. Trénink na trati se nikdy neztratí," řekla.

V úvodních dnech závěrečného soustřední měla Hilgertová problémy se vůbec na trať dostat, neboť kanál v Lee Valley je hojně komerčně využíván. "Jezdila jsem tak hlavně v 'raftových' hodinách, kdy je většina branek stažených na stranu. Najížděla jsem tedy hlavně vodní terén a skoky, ale myslím, že to svůj smysl mělo," vyprávěla dvojnásobná olympijská vítězka.

Drobné potíže jí také způsobovalo i rameno poraněné v úvodu sezony. "Ale neomezuje mě a nijak ho nešetřím. Občas se ozve, ale vždycky to rychle odezní," řekla. Mistrovství světa letos vynese úspěšným slalomářům více benefitů než jen medaili. Patnáct nejlepších zemí získá účastnické místo na OH v Riu a českým vodákům případná účast ve finále navíc přinese bonusové body do klíčové domácí nominace v příštím roce. "Úspěch přinese víc pozitiv, chyba více negativ. Ale na přístupu k závodu se nic moc nemění. Světová špička je rok od roku širší, prostě bude zapotřebí jet dobře. Cíl je jasný, finále," prohlásila Hilgertová.

Na jejím psychickém rozpoložení se zatím blížící se MS neprojevuje. "Ještě je trochu brzy na předzávodní nervozitu, i když s vrcholícími přípravami v areálu to tu postupně začíná mít atmosféru 'velkého závodu'. Rozpoložení je zatím převážně pozitivní, s chvilkovými výkyvy v okamžicích, kdy něco na vodě nezajedu a v hlavě mi blikne, že to by byl v závodě průšvih," řekla Hilgertová. V hlavě jí občas probleskne i vzpomínka na olympijský závod, v němž před třemi lety skončila na nepopulární čtvrté pozici.

"Ale spíš vzpomínám na tu mimořádnou atmosféru celé olympiády. Ze závodu se mi vybaví hlavně upracovaná semifinálová jízda, která mi po dvou dnech mezizávodní pauzy totálně nesedla. Medaili jsem nakonec neměla, ale s odstupem času si toho umístění cením," vzpomínala. Být delší dobu na jednom místě Hilgertové nevadí. "Docela mi to utíká. Díky tomu nejezdím jednotlivé tréninky s pocitem, které všechny kombinace si ještě musím vyzkoušet. Mám víc prostoru na odpočinek než doma. Takže zatím nelituji," upozornila. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články