Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

K téměř zázračnému zlatu pomohla Synkovi i výměna lodě

Praha - Možná i výměna lodi pomohla skifařovi Ondřeji Synkovi k tomu, aby se v neděli stal počtvrté v kariéře mistrem světa. Už se dívá vstříc příští sezoně, v níž chce po dvou stříbrech konečně vybojovat zlatou olympijskou medaili. Ale zvažuje také, že by si letos na podzim vyzkoušel závod ve veslování na moři s Václavem Chalupou.

Ondřej Synek
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Synek se půl sezony trápil, už prý nevěděl kudy kam. Okolí ho odepsalo, i on sám o sobě často pochyboval. "Byl jsem zvyklý vyhrávat, ale najednou to nešlo. To psychice nepřidá, trápil jsem se," vzpomínal po návratu z MS do Prahy. "Psalo mi a ptalo se mě víc lidí, než kdybych něco vyhrál. Ze všech stran jsem slyšel, co se děje," řekl.

Psal mu v průběhu sezony i Novozélanďan Mahé Drysdale, už roky největší soupeř. "Jestli prý jsem už našel zpátky ten můj drajv a šmrnc. Ptal se, jak jsem na tom," prozradil Synek. Odepsal mu, že se cítím dobře. "A že udělám všechno, aby vybojoval na mistrovství světa stříbro," usmíval se Synek. Drysdaleovy reakce se už nedočkal. "I po závodu byl dost kyselej, moc do řeči mu nebylo," všiml si Synek. "Asi mě trochu podcenil," myslel si.

Sám měl ale letos velké potíže. Prohrával a nevěděl, kde se stala chyba. Závěrečná příprava se mu sice povedla, ale před šampionátem přece jen sáhl i k tomu, že vyměnil novou loď za tu, na níž vyhrál MS vloni. I když obě byly vyrobeny ze stejného "kopyta", i když se na obou cítil stejně. "Byl to spíš takový 'fetiš'," podotkl Synek.

Poslední šance na změnu

Lodě totiž podle něj ve skutečnosti nelze porovnávat, testy jejich rychlostí jsou v měnících se podmínkách irelevantní. Ale rozdíl mezi nimi být může, vždyť jen vesla se nastavují na milimetry. "Byla to poslední možnost něco změnit. A ukázalo se, že to byla dobrá volba," usoudil Synek. Na příští rok si vítěznou loď opět nechá, i když dostane na olympiádu znovu novou. "Uvidíme až za rok, na čem pojedu," uvedl skifař.

Na konci října ho v Bernu čeká exhibiční závod na devět kilometrů s hromadným startem. A vážně zvažuje cestu do Peru na MS v mořském veslování. Jel by na dvojskifu s šéftrenérem Václavem Chalupou, bývalým skifařem. "Ale musíme to ještě zvážit. Je to daleko, vezme to týden tréninku na olympijskou sezonu. A já už nechci být zase druhý," prohlásil dvojnásobný stříbrný medailista z OH.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články