Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

V první individuální etapě Vuelty triumfoval Chaves, Nibali byl diskvalifikován

Caminito del Rey - Úvodní individuální etapu Vuelty vyhrál po nástupu v závěrečném stoupání kolumbijský cyklista Esteban Chaves. Pětadvacetiletý člen stáje Orica se stal prvním skutečným lídrem závodu, neboť sobotní časovka družstev se kvůli obavám o bezpečnost počítala pouze do hodnocení týmů. Závod přišel o jednoho ze spolufavoritů Vincenza Nibaliho, jenž byl kvůli podvádění diskvalifikován.

Fanoušci zdraví peleton Vuelty
zdroj: ČTK/EFE autor: Javier Lizon

Chaves byl v posledních kilometrech nejaktivnějším jezdcem a v závěru 158,7 km dlouhé etapy porazil v Caminito del Rey o několik metrů Nizozemce Toma Dumoulina. Třetí skončil s devítisekundovým odstupem Ir Nicolas Roche.

Hned v druhý den Vuelty o sobě dali vědět cyklisté, s nimiž se počítá na celkové vítězství. Šestý skončil Kolumbijec Nairo Quintana, jenž získal čtyři sekundy na svého jediného přemožitele z letošní Tour de France Chrise Froomea z Británie. V kontaktu s Froomem dojel domácí favorit Alejandro Valverde.

Je nám líto, video expirovalo.
O výsledcích etapy rozhodlo stoupání na Caminito del Rey

Nibali spadl a ve snaze dotáhnout se zpět se držel příliš dlouho týmového vozu

Naopak z boje o prvenství vypadl Ital Nibali, vítěz všech tří Grand Tours. Šampion z Vuelty 2010 byl vyřazen ze závodu poté, co televizní záznamy ukázaly, že se příliš dlouho držel týmového vozidla Astany, jež ho zvýšenou rychlostí odvezlo od jeho kolegů ve skupině.

Nibali se totiž jako jeden z mnoha zapletl do hromadného pádu, který zhruba 30 km před cílem rozdělil peloton, a snažil se dotáhnout zpět. To se mu sice i díky nedovolené pomoci auta podařilo, ale v závěrečném stoupání nabral půldruhaminutovou ztrátu a byl klasifikován na 31. místě. Několik hodin po skončení etapy byl ze závodu vyřazen, stejně jako sportovní ředitel Astany Alexandre Shefer.

Šéf rozhodčích Bruno Valčič: "Ten film to ukazuje velmi jasně. Nibali se držel vozu 100 metrů. Bylo to těžké rozhodnutí, ale jiný trest pro jezdce následovat nemohl."

Při zmiňované hromadné nehodě závod skončil pro zraněné Australana Davida Tannera a Poláka Przemyslawa Niemiece.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články