Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

V Riu bude podobný počet českých sportovců jako v Londýně, věří Doktor

Praha – Ač se s největší pravděpodobností letní olympiády v Riu v roce 2016 nezúčastní žádný český tým, vedení Českého olympijského výboru věří, že vyšle do Brazílie až 130člennou výpravu sportovců, tedy téměř stejně velkou jako v roce 2012 do Londýna. Stav sportovišť v dejišti Her se v brzké době vydá zkontrolovat vedoucí výpravy Martin Doktor.

Martin Doktor
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

Bývalý dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice Doktor věří, že zmíněné číslo výprava naplní i přesto, že do Ria takřka jistě nepojede žádný tým. "Sleduji, jak se vyvíjí český sport, jak jde nahoru, takže když se povedou všechny předpoklady, tak bychom to mohli naplnit," řekl Doktor.

Podle zmíněného počtu účastníků, který bude definitivní až příští rok v červenci, se odvíjí všechno. Kolik český tým dostane postelí, počet doprovodu, hostů, kolik bude mít k dispozici aut, parkovacích karet. "A plno dalších věcí," uvedl Doktor. "Je to ale zatím věštění z koule," podotkl.

V Londýně bylo 133 reprezentantů, aktuálně mají místo jisté tři plavci Barbora Závadová, Simona Baumrtová a Jan Micka. Místo pro zemi mají tři střelci a jedno jachtaři.

Doktora čeká v Riu den při prezentaci ze všech oblastí organizace, pak sdělí požadavky českého týmu organizátorům a prohlédne si olympijskou vesnici i sportoviště. "Snad nám je všechna ukážou," věřil. Problémy mají organizátoři nejen se špinavým zálivem pro soutěže jachtařů a triatlonistů, ale také se zpožděním staveb. "Největším problém je, pokud se nepodaří postavit plánované metro z Olympijského parku do Copacabany, což bude klíčové pro několik sportů."

Některé zprávy má Doktor i od veslařů, kteří jsou v Riu momentálně na mistrovství světa juniorů. "To budou relevantní informace, protože to je závod v olympijském formátu. Nějaké zprávy už mám. Například je tam malá hloubka vody a křivá dráha," pousmál se Doktor.

Je nám líto, video expirovalo.
Stav příprav v Riu osobně zkontroluje Doktor

V Londýně čeští sportovci vybojovali čtyři zlaté, tři stříbrné a tři bronzové medaile. "Tehdy se to extrémně vyvedlo," upozornil Doktor. I proto by podobný cíl byl prý hodně ambiciózní. "Ale podle výsledků ze světových šampionátů jednotlivých sportů jsem optimista, i když to bude hodně těžké zopakovat," prohlásil.

Projekt nového olympijskébho parku se představí na podzim

Český olympijský výbor chystá po vzoru parku na Letné při zimních Hrách v Soči něco podobného i na příští léto. "Ale zatím to je ve fázi dojednávání a vymýšlení. Na podzim projekt představíme," uvedl šéf ČOV Jiří Kejval.

Podle slov muže, který byl o víkendu v Kuala Lumpuru na zasedání Mezinárodního olympijského výboru, nebude olympiáda v Riu tak precizně zorganizovaná jako ta minulá v Londýně. "Určitě tam budou nedostatky, ale vyváží to nadšení a temperament těch lidí. Věřím, že to dopadne dobře," prohlásil Kejval.

Zahajovací ceremoniál Her se uskuteční 5. srpna 2016 na slavném stadionu Maracaná s kapacitou 74 738 diváků.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články