Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

První čeští sportovci jsou v Baku, hlavní hvězdou je Cink

Praha – První Evropské hry v Baku se kvapem blíží. Slavnostní zahájení je na programu v pátek a v Ázerbájdžánu tak už je první část české výpravy. Na palubě armádního speciálu se spolu ocitli cyklisté, gymnasté, stolní tenisté, triatlonisté, zápasníci i zástupci karate a synchronizovaného plavání. 

Sport
zdroj: ČT4

Hlavní hvězdou první části výpravy měl být biker Jaroslav Kulhavý, olympijský vítěz z Londýna si však v minulém týdnu lehce poranil koleno, rozhodl se změnit plány a v Baku bude chybět. Kulhavého se bude snažit nahradit Ondřej Cink, v sobotu čeká boj o medaile i bikerky s Terezou Huříkovou nebo triatlonistky.

V Ázerbájdžánu se představí 129 českých sportovců. Další část výpravy, ve které budou i elitní rychlostní kanoisté v čele s kajakářským mistrem světa Josefem Dostálem nebo olympijský vítěz v trapu David Kostelecký, odcestuje v pátek. Poslední speciál do Baku odletí příští týden ve čtvrtek a na palubě bude například judistická hvězda Lukáš Krpálek. 

Vlajkonošem české výpravy bude triatlonista Tomáš Svoboda, bratr moderního pětibojaře Davida Svobody, olympijského vítěze z Londýna. "Byl to pro mě trošku šok, ale příjemný," řekl Svoboda. "Těším se na to. Navíc vždycky jezdím na závody sólo, bez trenéra a bez zázemí. Je to tak vůbec poprvé, kdy jedu společně s nějakým týmem," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
První část reprezentace odletěla na Evropské hry

Šéf české výpravy Martin Doktor věří, že akce srovnatelná svým rozměrem s olympijskými hrami dopadne dobře a po jejím skončení se potvrdí, že rozhodnutí Evropského olympijského výboru uspořádat hry bylo správné. "Pro nás je to nejdůležitější akce roku. Jede tam obrovská výprava, která je srovnatelná s výpravou na olympijské hry," řekl Doktor.

Ondřej Cink: "Atmosféra je stejná jako na olympiádě. Příští rok jsou Hry v Brazílii, takže se těším, že budu moct nasát atmosféru."

Podle něj je zárukou kvality fakt, že akci v Baku řídí stejný vrcholný management jako olympiádu v Londýně. Jaký bude rozpočet české výpravy na Evropských hrách v Baku, Doktor před začátkem soutěží netuší. "Je to nová akce, finální náklady nejsme schopni odhadnout. Je jasné, že je to v milionech korun," řekl Doktor. Celkové náklady ČOV budou záviset i na výsledcích sportovců. Část nákladů také jednotlivým výpravám proplácejí ázerbájdžánští organizátoři.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články