Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Devátou etapu Gira vyhrál po úniku domácí Tiralongo

San Giorgio del Sannio - Devátou etapu Gira d'Italia vyhrál italský cyklista Paolo Tiralongo, pro kterého to byl třetí triumf v kariéře. Růžový trikot lídra závodu uhájil Španěl Alberto Contador, jenž zachytil pokus průběžně druhého Itala Fabia Arua o únik. Český závodník Roman Kreuziger zůstal na šestém místě, jeho ztráta na týmového kolegu ale narostla na 1:46 minuty.

Peleton Gira v průběhu 9. etapy
zdroj: ČTK/AP autor: Claudio Peri

Od 40. kilometru se od pelotonu oddělovaly skupinky uprchlíků. Největší chuť ukazoval Nizozemec Tom-Jelte Slagter, který se 60 kilometrů před cílem rozhodl pro individuální únik a ujel pelotonu až na šest a půl minuty. Ani to mu však nestačilo.
 
Dojel ho sedmatřicetiletý Tiralongo, Slagter s ním neudržel tempo a pět kilometrů před cílem odpadl. K velké stíhací jízdě se vydali i favorité.

Peloton dlouho táhl Kreuziger, který jako jediný z týmu Tinkoff-Saxo dál pracoval pro lídra Contadora. Třináct kilometrů před cílem zaútočila stáj Astana, Contador se ale stihl zachytit Arua a ve čtveřici ujížděl zbytku startovního pole.
 
Zkušený Tiralongo už výhru nepustil a dojel do cíle s náskokem 21 vteřin. Triumf Astany se ještě pokusil umocnit Aru, který útočil na růžový trikot, ale Contador se nedal a v závěrečném sprintu na něj ztratil jedinou vteřinu. Udržel tak těsný třívteřinový náskok.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články