Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Další problém před OH v Riu: Tisíce mrtvých ryb

Rio de Janeiro (Brazílie) - Zatímco výstavba olympijských sportovišť v Riu se už dostala do souladu s harmonogramem a vše by tak mělo být na sportovní svátek připraveno, velké otázky vzbuzuje kvalita životního prostředí. Zátoka pro jachtařské soutěže stále připomíná stoku plnou splašků a hladinu jezera, kde se budou konat veslařské a kanoistické soutěže, pokryla těla tisíců mrtvých ryb.

Je nám líto, video expirovalo.
V Riu umírají ryby na jezeře pro olympijské hry

Velké problémy s vodou řeší organizátoři v místě, kde se mají v roce 2016 konat veslařské a kanoistické soutěže. Zatím bylo vyloveno přes 19 tun mrtvých ryb a toto číslo stále roste. V Riu nyní panují silné deště, které zvyšují hladinu vody v jezeře, navíc snižují teplotu, což ovlivňuje množství kyslíku ve vodě, jeho nedostatek způsobuje rybám smrt.

"Nedá se tu trénovat, když vyjedete na vodu, tak se hned začnete cítit špatně. Dělá se mi i nevolno, tak musím přestat a jít si odpočinout. Navíc by stejně nešlo moc dobře veslovat, protože ryby jsou všude a hodně překáží," říká veslař Joao Gabriel Raize.

Mezinárodní olympijská komise navštívila v únoru sportoviště v Riu a byla ujištěna, že jezero bude před začátkem Her čisté a bude připraveno.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články