Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rio odpočítává. Do letních Her zbývá 500 dní

Rio de Janeiro - Ode dneška za 500 dní zahájí slavnostní ceremoniál Hry 31. olympiády, která začne v brazilském Riu de Janeiro 5. srpna 2016. Organizátoři připravují obrovský olympijský park s rozlohou přes milion metrů čtverečních. V rámci předolympijského programu byl už nyní zahájen týden sportovní přípravy. Od července do příštího května navíc ve městě proběhne 44 sportovních soutěží, které otestují připravenost Ria. Brazílie bude hostit souboje pod pěti kruhy jako první jihoamerická země v historii.

Zatímco některé stadiony, například ten fotbalový, jsou už v provozu několik let, zcela nový bude například tenisový areál. Hlavní kurt bude mít 10 000 míst k sezení, staví se také další dva menší pro pět a tři tisíce diváků.

Buduje se také nový velodrom, hala na basketbal, a protože se v Riu budou konat i paralympijské hry, dbá se na to, aby bylo co nejvíce sportovišť bezbariérových - pro závodníky i diváky.

Je nám líto, video expirovalo.
Do startu OH v Riu zbývá 500 dní

Letos se v dějišti příštích letních olympijských her uskuteční 21 testů. Seriál zkušebních turnajů a soutěží odstartuje 14. července finále Světové ligy volejbalistů. Následovat budou například veslařské mistrovství světa juniorů, turnaj Světového okruhu v plážovém volejbale, Světový pohár ve střelbě, závody jachtařů, cyklistů, plavců, judistů či golfový turnaj. Celkem organizátoři očekávají, že si olympijská sportoviště postupně vyzkouší 7800 sportovců. Do akce by se mělo zapojit zhruba 16 000 dobrovolníků.

Celkem se pak před startem olympijských her až do května 2016 uskuteční 44 akcí, které by měly dokonale prověřit připravenost pořadatelů a jednotlivých sportovišť.  

V rámci předolympijského programu byla navíc zahájena speciální týdenní sportovní příprava, které se zúčastnily i atletické hvězdy Nawal El Moutawakelová a Sergej Bubka. Oba mají mladým sportovcům rozhodně co předat. El Moutawakelová se stala první Afričankou, která získala zlatou olympijskou medaili, když v Los Angeles zvítězila na trati 400 metrů čtverečních. Její triumf znamenal významný moment ve sportu žen v Maroku.

"Cítím se už stará. Mé kosti mě už neposlouchají tak jako ve dvaceti. Už je mi přes padesát, ale těší mě, že brzy budu sedět na nových stadionech a fandit této mladé generaci," uvedla bývalá atletka. "Brazilci jsou úžasní lidé, kteří pro sport mají vášeň a dovedou vytvořit skvělou atmosféru. Bude to velký sportovní karneval," dodal Bubka.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články