Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nová koncepce sportu: návrat národních center i koordinace velkých akcí

Praha – Podpora významných sportovních akcí, handicapovaných sportovců nebo modernizace sportovišť a koordinace konání velkých sportovních akcí. To jsou některé body z nové koncepce sportu, kterou představil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Chystá rovněž novelu zákona o podpoře sportu, která by podle něj mohla projít sněmovnou do konce roku.

Marcel Chládek
zdroj: ČT sport

Vláda by se v brzké době měla podle Chládka zabývat otázkou zřízení šesti národních center, která by měla sloužit vrcholovým sportovcům, talentované mládeži a případně i veřejnosti. Náklady na jejich vybudování by se podle odhadů ministerstva měly pohybovat kolem tří miliard korun.

"Chybou bylo, že po revoluci v roce 1989 jsme zrušili střediska vrcholového sportu, pak jsme je nahrazovali jinými typy. Dohodli jsme se, že předložím na vládu materiál, který bude koncepčního charakteru. Bude představovat šest národních center, která budou zaměřena na vrcholové sporty, na přípravu vrcholových sportovců a mládeže. Zároveň tam mám podmínku, aby v hodinách, kdy nebudou otevřena pro vrcholové sportovce, byla otevřena pro širokou veřejnost," prohlásil Chládek.

Hala pro Sáblíkovou je reálnější než národní fotbalový stadion

Například Martina Sáblíková by se mohla ještě během aktivní kariéry dočkat haly, ve které by mohla trénovat. "To, myslím, reálné je, pokud se rozhodneme, že by ten její stadion byl v Nové Městě. Jeden rámcový projekt je nastaven tak, aby národní stadion měl i rychlobruslařskou dráhu," dodal Chládek.

Je nám líto, video expirovalo.
Součástí národního centra by mohla být i rychlobruslařská hala

Jedním z bodů nové koncepce je i koordinace pořádání velkých sportovních akcí, kterou by měl na starosti primárně stát. Má se tak předejít situaci, kdy by se nakumulovalo více událostí najednou a stát by nemohl všechny řádně podpořit. "Podle nového programu to máme nastaveno tak, aby tam byl souhlas státu, aby se mohlo o akci žádat," zdůraznil Chládek.

Naopak reálně zatím ministr nevidí státní podporu případné výstavby národního fotbalového stadionu pro 50 000 diváků. O tom by bylo podle něj možné uvažovat, pokud by reprezentace pravidelně postupovala na velké světové akce a kluby pravidelně hrály Ligu mistrů. Navíc by se musel zvýšit divácký zájem o fotbal a zlepšit chování fanoušků.

Do dvou let by do sportu mohlo putovat až 7,5 miliardy korun

Do roku 2017, tedy do konce probíhajícího volebního období, by se státní výdaje na sport mohly zvýšit ze současných tří na sedm až 7,5 miliardy korun ročně. Tím by se státní podpora sportu vrátila na úroveň roku 2006. Prvním krokem by mělo být navýšení státních dotací na sport o tři miliardy, o němž se v poslední době hovoří. "Ty tři miliardy chápeme tak, že je to v podstatě vratka státu za rok 2009, kdy sport přišel o 2,5 miliardy změnou zákona o loteriích," uvedl předseda sportovní komise ČSSD Michal Kraus.

Sociální demokraté zpracovali koncepční materiál, který řeší fungování sportu až do roku 2025. Za deset let by se podle Krause měla finanční podpora sportu dostat alespoň na úroveň průměru Evropské unie, což jsou 0,4 procenta HDP. Aktuálně by to odpovídalo asi 16 miliardám korun.

Střet koaličních koncepcí

Tento nástin koncepce bude součástí podkladů, z nichž ministerstvo školství vypracuje konečnou podobu koncepce státní podpory českého sportu. Na jejím vzniku se připomínkami podílejí mimo jiné Český olympijský výbor (ČOV), Česká unie sportu (ČUS) a další velké sportovní organizace.

Vlastní věcný záměr koncepce na ministerstvo nedávno doručil také poslanec ANO Jiří Holeček. Jeho součástí je návrh na vznik vládní agentury pro sport, která by tuto oblast převzala od ministerstva školství. Kraus i Chládek to však odmítají. "Nesouhlasíme v žádném případě s návrhy, které by měly sport degradovat na úroveň nějaké agentury. Buď zůstane stávající systém, nebo by v delším časovém horizontu mohlo být vytvořeno samostatné ministerstvo," prohlásil Kraus.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články