Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pantaniho smrt způsobily hlavně antidepresiva, říká nové šetření

Rimini (Itálie) Nové přezkoumání vzorků z krve a moči Marca Pantaniho vyvrátilo hypotézu, že se stal italský cyklista obětí vraždy. Oproti původním závěrům z roku 2004 za hlavní faktor jeho úmrtí uvádí příliš velké dávky antidepresiv. Dříve se za důvod jeho úmrtí uvádělo předávkování kokainem. Ten Pantani měl ve svém těle, avšak byla to právě jeho kombinace s antidepresivy, která způsobila Italovu smrt.

Marco Pantani v čele stávky pelotonu na Tour 1998
zdroj: Pantani: The Accidental Death of a Cyclist

Dosud nezodpovězenou otázkou nicméně zůstává, zda Pantani spáchal sebevraždu, nebo jeho smrt byla omylem. "Pantani užíval antidepresiva ve snaze vyřešit tak své problémy s depresemi. Není zřejmé, zda došlo k chybě s dávkováním, nebo jestli si chtěl vzít život," řekl toxikolog Franco Tagliaro, jenž vyšetřování vedl.

Přestože popřel předávkování kokainem, k němuž vedly předchozí závěry vyšetřování, sehrálo prý jeho užívání vedle léků venlafaxinu a trimipraminu také svou roli. "Kombinované působení všeho dohromady nabízí úplné vysvětlení jeho smrti," uvedl Tagliaro.

Znovu také vyvrátil možnost, že šlo o vraždu. Právě tato možnost byla motivem Pantaniho rodiny, proč si loni vymohla znovuotevření případu. Podle ní nebyla policie při vyšetřování dostatečně důkladná a soukromý detektiv najatý rodinou dokonce přišel s údajně novými důkazy, že povrchní zranění na Pantaniho obličeji a těle způsobil vrah, jenž donutil špičkového vrchaře vypít smrtící dávku drogy.

"Nemáme žádné konkrétní důkazy o tom, že by užil léky nebo drogy pod nátlakem někoho jiného," doplnil Tagliaro. I proto se podle informací italského deníku chystá státní zástupce Paolo Giovagnoli udělat za případem tečku. "Ve světle těchto výsledků vyšetřování směřuje vše k tomu, že tento případ uzavřu," prohlásil Giovagnoli.

Zdroj
ČTK, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články