Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Sen o medaili rozprášily pády v posledním kole, Nash skončila až pátá

Tábor – Kateřina Nash na vytouženou medaili z domácího mistrovství světa v cyklokrosu nedosáhla. Největší česká naděje na zisk cenného kovu sice ještě v posledním kole náročného závodu držela třetí pozici, ale po dvou pádech se propadla až na pátou příčku. Vyhrála Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová, úřadující světová šampionka na silnici.

Kateřina Nash
zdroj: ČTK autor: Pancer Václav

Sedmatřicetiletá Nash bojovala o cenný kov na rozbahněné trati do poloviny závěrečného kola, kdy sváděla souboje s nizozemskou hvězdou Marianne Vosovou. Před pravotočivou zatáčkou ji však postihl pád, kromě Vosové se před ni dostala ještě Britka Nikki Harrisová a rozhozená česká reprezentantka skončila na zemi poté ještě jednou krátce před nájezdem do cílové rovinky na silnici.

"Měla jsem zmrzlé ruce, bylo v tom i to napětí posledního kola," komentovala Nash klíčové okamžiky závodu. Prachatické rodačce se nepodařilo vylepšit čtvrté místo z předchozího MS v Táboře v roce 2010 a její jedinou cyklokrosovou medailí zůstává bronz ze šampionátu v roce 2011 v St. Wendelu.

O titul svedly souboj Ferrandová-Prévotová s Belgičankou Sanne Cantovou, přičemž více sil měla Francouzka. "Je to divný pocit, vzít si ten dres, co patří Marianne. Je to taková moje učitelka. Jsem samozřejmě moc šťastná, ale vím, že příští rok to bude zase těžká bitva," řekla Ferrandová-Prévotová, která jezdí společně s Vosovou v týmu Rabo-Liv.

Dvaadvacetiletá cyklistka potvrdila svou univerzálnost po loňském triumfu v závodě s hromadným startem na MS na silnici a zisku zlata mezi jezdkyněmi do 23 let na ME na horských kolech. "Nejdřív jsem jezdila cyklokros jen proto, abych se připravovala na silniční sezonu, ale docela mi to šlo, tak jsem si řekla, proč to nezkusit. Myslím, že v ženské cyklistice to je možné kombinovat i dlouhodoběji. Zatím to funguje a není důvod to měnit," uvedla Ferrandová-Prévotová.

Pro bronz si s odstupem 15 sekund dojela světová šampionka z předchozích šesti let Vosová, jež v Táboře startovala se zraněním nohy. Harrisová byla se ztrátou 20 sekund čtvrtá, zklamaná Nash dojela do cíle 36 sekund po vítězce.

Ze hry o medaile vypadla záhy po brzkém pádu Italka Eva Lechnerová, vítězka posledního závodu Světového poháru v Hoogerheide. Smůlu se spadlým řetězem měla Martina Mikulášková, na zemi se hned v prvním kole ocitly Karla Štěpánová s Nikolou Noskovou. Mikulášková i přesto dojela na 16. příčce a byla po Nash druhou nejlepší Českou.

"Spadl mi řetěz, udělala se mi tam smyčka a omotal se kolem kliky. Ta ztráta byla obrovská, jela jsem poslední... Pak jsem jela s tím, že nemám co ztratit. Čekala jsem, že budu lepší, ale nechala jsem tam všechno. Takže jsem spokojená i nespokojená," uvedla Mikulášková.

"Podmínky byly těžké, ale stejné pro všechny. Na nic si nestěžuju, trať se mi strašně líbila, jen moje kondice není v posledních třech týdnech optimální. Bylo to o tom udělat co nejmíň chyb. Padaly jsme skoro všechny, brzdit se na tom ledu opravdu nedalo. Bylo to jen o tom jet na správné pozici a vyhnout se pádům," řekla jednadvacátá Pavla Havlíková.

Hodně krvavá kolena si do cíle přivezla Štěpánová. "Těch pádů bylo opravdu mnoho, jen v prvním kole jsem spadla třikrát. Počítat jsem je přestala u pátého. Bylo to jen o tom udržet se v sedle, což se mi moc nedařilo. Ještě nikdy v životě mi to takhle neklouzalo. Ale doma se závod nevzdává," prohlásila 43. žena v cíli.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:

Ženy: 1. Ferrandová-Prévotová (Fr.) 49:10, 2. Cantová (Belg.) -1, 3. Vosová (Niz.) -15, 4. Harrisová (Brit.) -21, 5. Nash (ČR) -36, 6. Chainelová-Lefévreová (Fr.) -56, 7. Wymanová (Brit.) -1:21, 8. Van Loyová (Belg.) -1:35, 9. Majerusová (Luc.) -1:54, 10. De Boerová (Niz.) -1:56, ...16. Mikulášková -3:01, 21. Havlíková -3:19, 36. Nosková -5:48, 43. Štěpánová (všechny ČR) -8:37.

Českým juniorům se nedařilo, novým mistrem světa je Dán Andreassen

Mezi juniory pak dominoval Dán Simon Andreassen. Druhý skončil vítěz světového poháru favorizovaný Eli Iserbyt z Belgie před bronzovým Nizozemcem Maxem Gulickxem. Nejlépe z Čechů si vedl Jaroslav Vojíř na 33. příčce se ztrátou téměř čtyř minut.

Sedmnáctiletý Andreassen, zářijový mistr světa na horských kolech z norského Hafjellu, byl v čele od začátku společně s Iserbytem, ale ten se ho nedokázal udržet dlouho. Andreassen si dojel pro titul s přehledem o téměř tři čtvrtě minuty a vybojoval pro svou zemi první cyklokrosařské zlato od roku 1993, kdy závod amatérů v italské Corvě vyhrál Henrik Djernis. "Věřil jsem v pódium, ale vítězství jsem nečekal," přiznal Dán.

Iserbyt musel o stříbro zabojovat s dvojicí pronásledovatelů, kterou tvořili Gulickx a Američan Gage Hecht. Gulickxovi v závěru k bronzu pomohl Hechtův problém v poslední zatáčce před cílovou rovinkou, kdy chtěl nastoupit, ale šlápl do prázdna.

Češi ve své historicky nejúspěšnější kategorii propadli. Jonáš Březina se hned v úvodním kole potýkal s technickými problémy, nejlépe nakonec dojel Vojíř, na 37. místě skončil Martin Matějček.

"Předvedl jsem maximum. Čekal jsem sice víc, ale ve třetím kole jsem udělal pár chyb za sebou. Jezdila za mnou skupina, proto jsem se snažil jezdit rychleji, než na co jsem měl. Startovat ze zadních pozic je prostě nevýhoda," řekl Vojíř.

"Volil jsem pláště šipky, protože to bylo zmrzlé a rychlé, ale pak se z toho stalo bahno a začalo mi to klouzat. Proto jsem dělal chyby, bylo těžké na to reagovat a každé kolo bylo horší a horší. Měl jsem tam i několik pádů, lehl jsem i v tom posledním kole," doplnil Vojíř.

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře:

Junioři (15,71 km): 1. Andreassen (Dán.) 42:24, 2. Iserbyt (Belg.) -40, 3. Gulickx (Niz.) -41, ...33. Vojíř -3:56, 37. Matějček -4:12, 45. Jelínek -4:34, 49. Kunt -5:16, 68. Březina (všichni ČR) -1 kolo.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články