Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Střelec Kostelecký: Tahle zima rozhodne o šancích na Rio

Praha – Titul, který sportovnímu střelci a olympijskému vítězi z Pekingu Davidu Kosteleckému stále chybí, je seniorský mistr světa. Právě světový šampionát bude nejvýznamnější střeleckou událostí roku 2015, který je naprosto klíčovým obdobím ve sbírání bodů do kvalifikace na olympijské soutěže v Riu de Janeiru.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Sportovní střelec David Kostelecký

Jak obtížné je vybojovat místo na olympiádě, zná Kostelecký dobře. Rozhoduje o tom především umístění na vrcholných akcích, kde je v posledních letech tvrdá konkurence. "Bylo by lepší, kdyby se dělala účastnická místa podle světového žebříčku. Tam bych o naše pozice strach neměl. Už teď pro nás příprava na mistrovství světa i Evropy a vlastně kvalifikaci o Rio začíná," řekl v úvodu.

Prokousat se do Brazílie bude těžší i kvůli úpravě pravidel. Kvalifikační skóre se už nezapočítává do semifinále a finále. "Na úpravu pravidel si zvykáme těžce. Všechny závody jsou vyrovnanější a pro nás starší je to velká změna. Nástřely přináší jiná čísla. Stačí udělat dvě chyby a přijdete o finále. Dřív to šlo i s pěti. Navíc svět šel o kus dopředu, dělají se už i náboje na míru, ne jenom zbraně," konstatoval.

David Kostelecký vstoupil do povědomí široké veřejnosti na olympijských hrách v Pekingu. Po přesvědčivém výkonu v kvalifikaci soutěže ve střelbě na trap zcela ovládl finálový závod a nástřelem 146 bodů vytvořil nový olympijský rekord, který ani později na hrách v Londýně žádný ze střelců nepřekonal.

David Kostelecký
zdroj: Isifa/Getty Images autor: Jamie Squire

Sportovní střelce trápí v tuzemsku, stejně jako třeba golfisty, zimní počasí. Přes chladnější měsíce nemají podmínky k tréninku a financí na zahraniční soustředění se nedostává. "Závodní pauza pět měsíců je velká. Italové trénují celý rok, ale ve skvělých podmínkách, když sjedou na jih. Na českém střeleckém svazu chybějí na výjezdy finance, děláme to bohužel na koleni," popsal Kostelecký. K tomu se snižuje šance na účast většího počtu závodníků i díky vzdálenostem do dějiště jednotlivých podniků. "Modlíme se, aby to bylo na dojezd autem," svěřil se.

David Kostelecký startoval na olympijských hrách celkem čtyřikrát. Tituly mistra světa i Evropy získal už v juniorské kategorii – a mezi dospělými nashromáždil včetně soutěží družstev sbírku čtyř medailí z mistrovství světa a jedenácti cenných kovů z evropských šampionátů.

Tlak na střelce je navíc způsoben i tím, že dotyčný v případě úspěchu vystřílí pouze kvalifikační místo pro zemi, nikoliv jednotlivce. "Měli by jet ti nejzkušenější a momentálně nejlepší, nedá se to brát z osobního hlediska. Pro střelbu je důležité, aby se kvalitním výsledkem zajistily finance na další čtyři roky," uvedl. Vůbec první sportovkyní, která vybojovala nominační místo pro Českou republiku na letních hrách 2016, se stala Nikola Mazurová díky šestému místu ve střelbě z malorážky na zářijovém MS v Granadě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články