Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Předvýběr.CZ Florbal MB - 1. SC TEMPISH Vítkovice

UCI se s WADA odvolají proti zproštění viny Kreuzigera

Aigle - Mezinárodní cyklistická unie (UCI) potvrdila, že se spolu se Světovou antidopingovou agenturou (WADA) odvolá proti zproštění viny Romana Kreuzigera v případu jeho biologického pasu ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS) v Lausanne. Českému cyklistovi tak stále hrozí dvouleté zastavení činnosti.

Roman Kreuziger
zdroj: ISIFA/EPA autor: Yoan Valat

UCI českého cyklistu podezřívá na základě údajů v jeho biologickém pasu z porušení antidopingových pravidel. Rozhodčí komise Českého olympijského výboru však Kreuzigera 22. září podezření zbavila a člen týmu Saxo-Tinkoff se vrátil k závodění. O možnosti, že se UCI proti výroku české strany odvolá, hovořil v úterý prezident unie Brian Cookson a UCI to následně potvrdila.

"Po důkladném uvážení podávají UCI a WADA odvolání ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu se žádostí, aby byl pro Kreuzigera zvážen trest, který bude v souladu s pravidly Světového antidopingového kodexu," napsala UCI. Do vyřešení případu se už nehodlá k celé věci vyjadřovat. Arbitráž zatím datum projednávání Kreuzigerovy kauzy nestanovila.

Cyklistická unie zastavila elitnímu českému jezdci činnost 2. srpna. Podle jejích expertů údaje v jeho biologickém pasu vykazovaly velmi vážné anomálie týkající se období let 2011 a 2012, kdy jezdil za Astanu. Výkyvy hodnot v biologickém pasu obecně vyvolávají podezření z užití nedovolených podpůrných prostředků. Rozhodčí komise ČOV nicméně v září Kreuzigera podezření z porušení antidopingových pravidel zprostila. Ve svém odůvodnění uvedla, že hodnoty nepřesáhly krajní hranice.

Zároveň při svém rozhodnutí zohlednila znalecké posudky, které tyto abnormality vysvětlovaly. Nynější odvolání UCI není překvapením, cyklista i jeho právní zástupce Jan Šťovíček bezprostředně po verdiktu komise prohlásili, že očekávají, že k němu dojde. Cyklistická unie ještě odvolání k CAS kvůli biologickému pasu nikdy neprohrála. V roce 2011 například na základě odvolání UCI dostal dvouletý distanc Ital Franco Pellizotti.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články