Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Dáma z Francie sahá po historickém hattricku

Praha – Orphee des Blins. Dvanáctiletou klisnu pocházející z Francie není nutno dlouze představovat. Během posledních dvou let soupeře neporáží, spíš deklasuje. Až to nevypadá fair. I když v zářijovém dostihu, do kterého nastupovala po zdravotních lapáliích, nepředvedla až tak suverénní výkon, v neděli se od ní znovu čekají velké věci. A pokud se k ní štěstí neotočí zády, může se stát první klisnou v historii, která získá ve Velké pardubické čistý hattrick.

Žádná zástupkyně slabšího pohlaví nedokázala vyhrát legendární dostih třikrát v řadě. A to se o to během posledních deseti let pokoušely hned dvě – Registana a Sixteen. Jedinou trojnásobnou královnou zůstává Lady Anne, ta ale zdolávala pardubické překážky už na sklonku 19. století, kdy Velká pardubická ještě nebyla tou dnešní Velkou pardubickou.

Poprvé se na start Velké postavila Lady Anne už v pěti letech (což v té době nebylo nic neobvyklého). A hned svůj první pokus proměnila mladá ryzka v triumf. Okamžitě se stala miláčkem dostihové veřejnosti. V dalším ročníku byla velkou favoritkou, ale nesla dnes těžko uvěřitelných 80 kilogramů váhy. Dostih skončil neslavně – i když doběhla s obří váhou druhá, byla diskvalifikovaná pro nedodržení kurzu. Ještě vyšší hmotnost jí naložili o rok později – nezdolná klisna přišla třetí. V roce 1894 už ale znovu triumfovala, čímž se opět navýšila hmotnost, kterou musela v další Velké nést na 84 kilogramů! Stačila na čtvrté místo. O rok později ale svůj triumfální hattrick završila a stala se první trojnásobnou vítězkou. V roce 1898 se pokusila o nevídané čtvrté vítězství. Bojovala až do cílové roviny, ale byla "jen" druhá. O pět délek ji porazil valach Handy Andy. Tím skončila kapitola o klisně, které se nedokázala vyrovnat během následujících 120 let žádná jiná. Až teď to může být právě Orphee de Blins.

Poslední dekáda těžkého dostihu mimořádně přeje klisnám. Dámskou jízdu načala hnědka Registana, která neměla konkurenci v letech 2003 a 2004. O rok později se pokusila o čistý hattrick, ale bez svého obvyklého parťáka Petera Gehma, který po pádu z koně koncem roku 2005 ochrnul, to nedokázala. V roli desetinové favoritky došla s anglickým žokejem Jimem Crowleym jen ke druhé překážce. Velká tak znovu ukázala, že ani největší favorit nedostane nic zadarmo. Taxis si skočila sama a tím se prakticky uzavřela její dostihová kariéra.

Poslední skok přes Taxis absolvovala Registana bez jezdce
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Po vítězstvích Maskula (v roce 2005) a Decent Fellow (2006) převzala žezlo Sixteen. Populární bílá klisna, malá vzrůstem, ale se srdcem pořádného bojovníka, vyhrála také dvakrát po sobě. Ani ona ale na hattrick nedosáhla.  Na start Velké se postavila ještě třikrát, v cestě jí ale stála nezdolná dvojka Tiumen - Josef Váňa. Ze scény odešla nenápadně – vyčerpanou ji její žokej Josef Bartoš zastavil krátce před koncem dostihu Velké pardubické v roce 2012. Na boj s nejlepšími už nezbývalo dvojnásobné královně sil.

A právě tou nejlepší se tehdy poprvé stala Orphee des Blins. Do dostihu šla jako outsider. A to, co ze 122. Velké pardubické udělala, se nedá nazvat jinak než "one woman show". Svým strojovým tempem všechny utahala a druhému v cíli nadělila propastných 16 délek. Loni svou dominanci jen potvrdila a pokud někdo po jejím prvním vítězství tvrdil, že šlo jenom o souhru náhod, bylo jasno. Orphee je fenomenální klisnou, která nemá v současnosti v tuzemsku konkurenci. A teď má výjimečnou šanci zapsat se jednou provždy do historie slavného dostihu. Jak s ní naloží a jestli se Lady Anne po 118 letech dočká následovnice, bude jasné v neděli odpoledne.

Je nám líto, video expirovalo.
Orphee des Blins je opět ve formě
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články