Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Historické zlato pro Polsko. Mistrem světa se stal Kwiatkowski

Ponferrada (Španělsko) – Polsko poprvé v historii získalo zlato v elitní kategorii mužů na mistrovství světa v cyklistice. Postaral se o to Michal Kwiatkowski, jenž o svém triumfu v závodě s hromadným startem na 255 kilometrů rozhodl nástupem v posledním stoupání. Nejlépe z Čechů si vedl Petr Vakoč, který dojel devětadvacátý. Zdeněk Štybar skončil na 83. příčce, Jan Bárta o osm pozic za ním.

Slavící Michal Kwiatkowski
zdroj: ČTK/BELGA autor: DIRK WAEM

"Jelo se mi docela dobře. Když se ale v závěru zrychlilo, už jsem cítil, že mi dochází, ale to většině kluků kolem mě. Když se to začalo natahovat, chtělo to, abych byl o skupinu vepředu. Ale i tak jsem spokojený. Udělal jsem, co bylo v mých silách," uvedl Vakoč.

Poté, co hned na začátku závodu na 14 okruhů zakusil Kolumbijec Miguel Ángel Rubiano chvilku slávy v čele pelotonu, jenž čítal 204 závodníků, vydalo se do úniku kvarteto složené z Kolumbijce Carlose Quintera, Chorvata Matije Kvasiny, Litevce Žydrunase Savickase a Ukrajince Oleksandra Polivody. Brzké problémy s defektem musel řešit jeden z hlavních favoritů Fabian Cancellara, ale menší ztrátu brzy dohnal.

Náskok uprchlíků za velmi proměnlivého počasí, v němž nechyběl ani vydatný déšť, narůstal: Po čtvrtině závodu činil více než čtvrt hodiny, ještě v polovině takřka 11 minut. Hlavní pole však zůstávalo v klidu, především díky Polákům pomalu stupňovalo tempo a více než 60 kilometrů před cílem tento pokus bezpečně zlikvidovalo. Do finiše v tu chvíli zbývaly ještě více než tři osmnáctikilometrové okruhy, přičemž žádný z uprchlíků se do cíle nedostal. Všichni vzdali.

Poté zkusil štěstí stříbrný medailista ze středeční časovky Němec Tony Martin, zanedlouho byl však dostižen dalšími 11 jezdci. Vniveč přišly i některé další pokusy, až našlápl v závěrečném stoupání Kwiatkowski a nástup čtyřiadvacetiletého Štybarova i Vakočova stájového kolegy z týmu Omega Pharma-Quick Step nikdo nezachytil.

Kwiatkowski zvládl skvěle i následný sjezd a přes snahu soupeřů si mohl vychutnat průjezd cílem s rukama nad hlavou. Postaral se tak v elitní mužské kategorii o první zlato pro Polsko v historii světových šampionátů, ať už v silničním závodě, nebo v časovce. Poláci měli dodnes na kontě pouze jediné stříbro zásluhou Zbigniewa Sprucha z roku 2000.

"Cítil jsem se v tom posledním okruhu skvěle. Před dvěma dny jsem sledoval závod jezdců do 23 let a věděl jsem, že je možné vyhrát tímto způsobem, tak jsem to riskl, zatímco ostatní během toho stoupání kalkulovali a vyčkávali," připomněl Kwiatkowski triumf Nora Svena Erika Byströma, jenž k němu dospěl totožným taktickým manévrem.

"Zkusil jsem to, udělal si trochu náskok a vyšlo to, za což patří velké poděkování i mým kolegům - za všechnu jejich práci. Je to něco naprosto neuvěřitelného," dodal k životnímu úspěchu Kwiatkowski, jenž ještě na pódiu vypadal, že nevěří tomu, čeho právě dosáhl.

Z pětice finišující za ním uspěl nejlépe Gerrans, na Valverdeho zbyla již potřetí za sebou třetí příčka. Valverdeho medailová sbírka tak nyní čítá čtyři bronzové a dvě stříbrné medaile. Ztráta teprve dvaadvacetiletého Vakoče na vítěze v závěru třetí desítky činila pouhých 14 sekund.

Více se čekalo od Štybara, ten ale již před závodem přiznal, že se po ošklivém pádu na Eneco Tour v polovině srpna ještě nestihl dostat do své vrcholné formy. Podle všeho se to projevilo i na trati. "Od 140. kilometru se mi jelo špatně, dokončil jsem to vysloveně na morálku a jsem rád, že jsem dojel do cíle. Závod byl hrozně těžký hlavně počasím, ale Petr jel výtečně," ocenil Štybar Vakočův výkon.

Muži - závod s hromadným startem (254,8 km):

1. Kwiatkowski (Pol.) 6:29:07, 2. Gerrans (Austr.), 3. Valverde (Šp.), 4. Breschel (Dán.), 5. Van Avermaet (Belg.), 6. Gallopin (Fr.) všichni -1, 7. Gilbert (Belg.) -4, 8. Kristoff (Nor.), 9. Degenkolb (Něm.), 10. Bouhanni (Fr.) všichni -7, ...29. Vakoč -14, 83. Štybar -7:01, 91. Bárta (všichni ČR) -15:23.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články