Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kozelská-Fenclová na světovém šampionátu na medaili nedosáhla

Santander - Jachtařka Veronika Kozelská-Fenclová na mistrovství světa ve španělském Santanderu medaili nezískala. Česká reprezentantka dojela ve finále olympijské třídy Laser Radial desátá, v celkovém pořadí neudržela stříbrnou pozici a klesla na konečné páté místo. Světovou šampionkou se stala Nizozemka Marit Bouwmeesterová, která navázala na titul z Perthu 2011.

Veronika Kozelská-Fenclová
zdroj: ISIFA autor: Mark Dadswell

Před Kozelskou-Fenclovou se na stříbrnou pozici posunula Švédka Josefina Olssonová a bronzovou medaili získala Belgičanka Evi Van Ackerová.

Konec s hořkou příchutí

"Celkové páté místo je nad očekávání a před závodem bych ho brala všemi deseti, ale medaile byla blízko jako ještě nikdy, a tak má konec regaty velmi hořkou příchuť. V tuhle chvíli jsem velmi zklamaná a naštvaná," řekla jachtařka.

Třiatřicetiletá Kozelská-Fenclová, která se letos vrátila k závodění po mateřské pauze, regatu v Santanderu po čtyřech rozjížďkách vedla. Po sedmi rozjížďkách figurovala před finále na druhé pozici, ale měla stejně bodů jako Olssonová a jen těsný náskok před Van Ackerovou a Finkou Tuulou Tenkanenovou. Ve finále pro deset nejlepších lodí dojela Kozelská-Fenclová poslední a stupně vítězů jí unikly.

Jedinou českou medailistkou z mistrovství světa zůstává Lenka Šmídová. Majitelka stříbra z olympiády v Aténách 2004 vybojovala bronz ve třídě Evropa na MS ve Vilamouře 2001. Kozelská-Fenclová byla na MS nejlépe čtvrtá v Perthu 2011.

Zatím jedno olympijské místo

Výsledkem v Santanderu zajistila České republice účastnické místo ve třídě Laser Radial na olympiádě v Riu de Janeiru 2016. Zároveň si zajistila účast v premiérovém finále Světového poháru ISAF, které bude 26. až 30. listopadu v Abú Dhabí.

O olympiádu bojují v Santanderu i další čeští jachtaři. Ve třídě Laser se to mužům nepovedlo, šance ještě mají muži ve Finnu, windsurfingové RS:X a 49er a ženy v dvouposádkové 470.

Mistrovství světa olympijských tříd v jachtingu v Santanderu (Španělsko):

Ženy - Laser Radial: 1. Bouwmeesterová (Niz.) 33 b., 2. Olssonová (Švéd.) 49, 3. Van Ackerová (Belg.) 56, ...5. Kozelská 57, 50. Audyová (obě ČR) 174.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články