Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympijský vítěz Svoboda je zpět, na MS nastoupí ve štafetě

Praha - Olympijský vítěz David Svoboda se po patnáctiměsíční odmlce vrací k závodům. Na mistrovství světa ve Varšavě, kde bude Česko od 1. do 9. září reprezentovat nejmladší výběr v historii, nastoupí do dvoučlenné štafety mužů a možná i do mixu.

David Svoboda
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Po triumfu na olympiádě v Londýně 2012 trápily Svobodu chronické problémy s levou nohou. Naposledy závodil loni v Moskvě 1. června ve finále světového poháru. Kvůli zranění především omezoval běžeckou přípravu a nemohl ani ideálně šermovat. "Ze zdravotního pohledu pořád ještě mám limity, které mě omezují. Ale už se dá trénovat, připravit se na závody, a proto to jedu zkusit," řekl Svoboda.

"Bolí vždycky celý pětiboj, ale tentokrát to bude běh, který bude nejobtížnější. I když ve štafetě jsou poloviční vzdálenosti, takže bych to měl zvládnout," doufal Svoboda, který absolvuje štafetu mužů 2. září ve dvojici s talentovaným Janem Kufem.

Je nám líto, video expirovalo.
Olympijský vítěz Svoboda se vrací, na MS nastoupí ve štafetě

Svobodu trápí hluboké svaly bérce levé nohy a s přesnou diagnózou měli lékaři dlouho problém. Poslední dva měsíce ale pětibojař cítil zlepšení. "Je to mnohem veselejší. Jsem vzhledem k omezením nejlépe připravený a těším se na závody," řekl.

David Svoboda:

"Z tréninku lze usoudit, že na tom nejsem vůbec špatně. Jediný handicap mám v běhu, kde jsem měl trénink limitován zdravotními obtížemi. Ale myslím, že to nebude poznat, když se bude dařit."

"Je těžké říci, jaké mám ambice. Řekněme, že spokojen bych byl s umístěním do šestého místa a od sedmého do desátého bych byl asi spokojen, ale do vzduchu bych úplně neskákal," uvažoval Svoboda. "David vypadá na závod dost nažhavený, tak se na to těším, a když to bude všechno, jak má, tak to snad bude nějaká medaile," uvedl Kuf.

Dvoučlenná štafeta mužů se na šampionátu uskuteční poprvé od roku 2009, kdy se mistry světa stali Svoboda s Ondřejem Polívkou.

Extrémně mladý tým

V individuální soutěži se s Kufem představí junioři Martin Bilko a Ondřej Svěchota a mistr světa z roku 2002 Michal Sedlecký. Mezi ženami se pokusí prosadit Barbora Kodedová, Lenka Bílková a Eliška Přibylová. "Tým je to extrémně mladý, z šesti jsou tři junioři a z toho vychází reálné ambice. Ve štafetách je složení silnější, ale těžko odhadnout, jak vysoko můžou myslet," řekl trenér Jakub Kučera.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články