Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vakoč v první horské etapě odpadl, žlutý dres si však o vteřinu udržel

Štrbské Pleso (Slovensko) – V závěrečném stoupání na Štrbské pleso sice nejlepším nestačil, přesto Petr Vakoč i nadále vládne celkovému pořadí závodu Kolem Polska. Na druhého Poláka Rafaela Majku, který pátou etapu ovládl, má však již náskok pouhé vteřiny.

Vakoč z týmu Omega Pharma-QuickStep vybojoval žlutý dres v pondělí po úniku ve 2. etapě a pojede v něm i v pátek, kdy peloton prověří okruhy v okolí Tatranské Bukoviny na polské straně Tater.

Majka, člen stáje Tinkoff-Saxo a nejlepší vrchař letošní Tour de France, ztrácel na Vakoče před startem v Zakopaném 37 sekund. Po 190 kilometrech Vakoč odpadl ve stoupání k plesu z čelní skupiny až v závěrečném kilometru, ale pásku protnul 26 vteřin po Majkovi. Po přičtení bonusu 10 sekund však Majka stáhl ztrátu na Vakoče na jedinou vteřinu.

Původně ale pořadatelé připsali Vakočovi ztrátu v etapě 27 sekund, což by znamenalo, že předá žlutý trikot Majkovi. "Čekal jsem tak dvě minuty v cíli, co mi řeknou. Pak někdo řekl, že nic, ať jedu na hotel. Tak jsem jel, sprchoval jsem se, bral jsem si telefon, že zavolám přítelkyni, ale zrovna se tam objevilo upozornění z oficiálního twitteru závodu, že jsem prý pořád ve vedení. Hned na to mi volali, ať se vrátím na vyhlašování, že mě obléknou zase do žlutého. Tak jsem sedl na kolo a jel jsem," popsal český jezdec.

Výhodou pro něj bylo, že závodníci týmu Omega Pharma - Quick Step zůstávají v hotelu přímo ve Štrbském Plese, zatímco ostatní museli jet několik desítek kilometrů autobusy. V závěru etapy ale měl Vakoč co dělat, aby žlutý dres uhájil. "Jeli jako blázni, navíc se mi nejelo moc dobře, takže jsem tak tři kilometry před cílem odpadl. Ale na posledním kilometru jsem opět chytil slinu a řekl jsem si, že to nesmím pustit, a dal jsem do toho úplně vše. Do cíle jsem dojel naprosto vyčerpaný," dodal.

V sobotu závod WorldTour uzavře pětadvacetikilometrová časovka v Krakově.

Cyklistický etapový závod Kolem Polska (WorldTour) - 5. etapa Zakopané - Štrbské pleso (190 km):

1. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) 4:30:38, 2. Intxausti, 3. Izaguirre (oba Šp./Movistar), 4. Brambilla (It./Omega Pharma-Quick Step), 5. Barguil (Fr./Giant), 6. S. Sánchez (Šp./BMC) všichni stejný čas, ...40. Vakoč (ČR/Omega Pharma-Quick Step) -26.

Průběžné pořadí: 1. Vakoč 25:05:28, 2. Majka -1, 3. Intxausti -5, 4. Izaguirre -7, 5. Formolo (It./Cannondale), 6. Caruso (It./Kaťuša) oba -11.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články