Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kanoisté medailové ambice netají, sázejí na osvědčenou sestavu

Praha – Čeští rychlostní kanoisté se chystají na MS, které proběhne příští víkend na olympijském kanále v Moskvě. Loni získali reprezentanti na šampionátu v Německu tři medaile, letos jsou ambice podobné.

Je nám líto, video expirovalo.
Kanoisté před odletem na MS

"Věřím, že aspoň dvě medaile by se mohly z Moskvy přivézt," podotkl trenér reprezentace rychlostních kanoistů Pavel Hottmar.

Spoléhá se na tradiční sedmičku závodníků. Na loňské stříbro a letošní evropský triumf se pokusí navázat čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. Dvě bronzové medaile před rokem v Duisburgu získali deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. A kanoista Martin Fuksa, který loni přišel o světový šampionát kvůli zdravotním problémům s kolenem, se bude snažit přidat další medaili do letošní sbírky čtyř triumfů ze šampionátů do 23 let i seniorského mistrovství Evropy. V českém týmu je celkem šestnáct mužů a pět žen.

"Rádi bychom medaili odvezli. Tréninkově jsme pocit z jízdy i jízdu samotnou vyladili," řekl Trefil. Čtyřkajak je velkou oporou české rychlostní kanoistiky, z velké akce vždy přivezl medaili. "Máme všichni standardně dobrou výkonnost, to se pak projevuje do rychlosti celé posádky," všiml si zadák Štěrba. "Je důležité mít respekt, může se stát cokoli, ale když mají ostatní posádky kluky v rozjížďce nebo v semifinále, je to pro ně špatná zpráva. Každý se jich bojí," přidal se jejich americký trenér polského původu Jerzy Dziadkowiec.

Jednadvacetiletý talent Fuksa má letos formu jako hrom, na ME seniorů a závodníků do 23 let vybojoval celkem čtyři tituly. Tentokrát vynechá olympijskou dvoustovku, na MS se bude soustředit na olympijský kilometr a neolympijskou pětistovku. Zatímco z kontinentálního šampionátu má Fuksa už tři tituly a jedno stříbro, z mistrovství světa seniorů si ještě domů cenný kov nepřivezl.

Radoň s Dvořákem rovněž vozí medaile, ale často bývají ve stínu Fuksy či čtyřkajaku. Formu ladili v Nymburce na Labi. "Necháme se překvapit, ale důležité je mistrovství světa až za rok. Hlavně musíme zůstat v klidu," prohlásil Radoň směrem k olympijské kvalifikaci. Deblkanoe i čtyřkajak kvůli ladění formy vynechávají víkendové mistrovství republiky, naopak Fuksa pojede v Račicích závody na 500 i 1 000 metrů.

Zatímco lodě vyráží vlakem už zítra ráno, závodníci odlétají do Moskvy v úterý. Šampionát můžete příští víkend sledovat živě na programu ČT sport a našem webu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články