Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Hradílek i Hilgertová vynechají španělský závod SP vodních slalomářů

Seu d'Urgell - Na víkendovém světovém poháru ve vodním slalomu v Seu d'Urgell nebude startovat kompletní česká elita. Přednost tréninku na zářijové mistrovství světa v americkém Deep Creeku dal nejen rekonvalescent Vavřinec Hradilek, ale například i dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová či její kolegyně Kateřina Kudějová. Naopak rovnou ze soustředění v USA dorazili do Španělska kajakáři Jiří Prskavec a Vít Přindiš. Do semifinálových bojů postoupilo z páteční kvalifikace třináct ze čtrnácti českých lodí. Přímé přenosy z obou víkendových soutěžních dnů sledujte na ČT sport a našem webu.

Kanoistka Kateřina Hošková postoupila do semifinále ze čtvrtého místa, Vít Přindiš v nejnabitější kategorii kajakářů ze šestého. Neuspěla pouze kajakářka Eva Ornstová, které k postupu mezi třicítku semifinalistek chyběly zhruba tři sekundy, ve své rychlejší druhé kvalifikační jízdě přitom nabrala deset sekund penalizace kvůli pěti dotykům branek. Ve Španělsku nestartují Štěpánka Hilgertová, Kateřina Kudějová ani rekonvalescent Vavřinec Hradilek či elitní české posádky deblkanoí.

Úřadující mistr světa a stříbrný olympijský medailista Hradilek ohlásil v týdnu návrat k pádlování po dvouměsíční pauze zaviněné zraněním, ale do SP naskočí až za dva týdny při finále seriálu v Augsburgu. Kvůli únavě ze soustředění v USA nebudou v Seu závodit ani deblkanoisté Ondřej Karlovský s Jakubem Jáněm a Jonáš Kašpar s Markem Šindlerem. "Trénujeme doma," řekl jejich kouč Ondřej Štěpánek.

Prskavec se před soustředěním v USA potýkal se zraněním lopatky, ale už je v pořádku. "V Americe mi hodně pomohl náš fyzioterapeut Tomáš Dvořák a po čtyřech dnech jsem bolest skoro vůbec necítil," řekl Prskavec. I proto se rozhodl odjet z USA rovnou do Španělska, ale náročný přesun nebyl bez problémů, neboť slalomářům se "zatoulaly" všechny lodě a reprezentanti přišli o dva tréninky. "Naštěstí došly jen o den později," řekl Prskavec.

Do Seu odjel i proto, že má šanci dostat se na stupně vítězů v konečném hodnocení SP. Aktuálně je čtvrtý. "Ve světovém poháru jsem nikdy nebyl ani do pátého místa, takže mě to láká. Myslím, že mám na to se v celkovém pořadí umístit do trojky," věří si.

Soustředění v USA si vicemistr světa a dvojnásobný mistr Evropy pochvaloval. "Kanál se mi moc líbil, je to něco jiného, než máme tady v Evropě. Trať je sice udělaná jako kanál, ale snažili se tam zachovat přírodu a rysy klasické řeky. Takže je to beton, ale jsou tam naházené kameny a ta trať se mění a chová jako normální řeka," popsal kajakář středisko poblíž hor, kde se v zimě lyžuje.

I bydlení budou mít Češi v září na MS luxusní, neboť ve velkém domě mají k dispozici i domácí kinosál, vířivku či kulečník. "Mně to připomínalo takový ten dům na pořádání amerických párty, co jsem vždycky chtěl zažít. Tak jsem si tam připadal. Strašný luxus," popsal Prskavec. "Navíc je jen pět minut od trati, to beru jako velké plus," prohlásil kajakář, který bude v USA obhajovat stříbro z loňského šampionátu v Troji.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články