Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kajakář Přindiš veze z Londýna stříbro, Prskavec do finále neprošel

Lee Valley - Kajakář Vít Přindiš, čerstvý vicemistr Evropy z Vídně, skončil druhý i při úvodním závodu světového poháru vodních slalomářů na olympijské trati v Londýně. Pětadvacetiletý závodník prožívá životní sezonu, vždyť dosud byl v seriálu SP jen jednou ve finále. V Lee Valley zastoupil dvojnásobného mistra Evropy Jiřího Prskavce, který nepostoupil ze semifinále do elitní desítky, i zraněného Vavřince Hradilka, který přerušil sezonu. 

Vít Přindiš
zdroj: ČTK/PR autor: Jan Homolka

Do finále Přindiš postoupil až osmým časem, a i když byl ve finále ještě o něco pomalejší, i jeho soupeři na náročné trati chybovali. Tréninkový partner Hradilka byl po skončení závodu třetí, ale dodatečná penalizace původně druhého Němce Hannese Aignera znamenala posun ve výsledcích.

Nejrychlejší byl Francouz Boris Neveu, který se jako jediný dokázal ve finále zlepšit oproti semifinálové jízdě. I proto Přindiš po dojetí do cíle v medaili příliš nedoufal. "Byl jsem si jistý, že můj čas bude stačit tak na šesté sedmé místo," uvedl Přindiš. "Je ale pravda, že ve finále kajakářů se musí riskovat, proto se hodně kazí," uvedl.

Prskavec ve vyrovnaném semifinále do bojů o medaile nepostoupil, k vyřazení mu "pomohla" také dvousekundová penalizace za dotek branky. Kajakář si ale byl jistý, že nechyboval a rozhodčí mu ukřivdili. "Kontrolovali jsme video několikrát, ale ťuk jsme nikde nenašli," zlobil se Prskavec.

Semifinále naopak bravurně zvládl kanoista Vítězslav Gebas, nečekaně byl ze všech nejrychlejší a jako první z českých reprezentantů v kategorii C1 si zajistil účast na zářijovém mistrovství světa v USA. Ve finále ale výkon nezopakoval, připsal si vedle dvou doteků i padesátisekundovou penalizaci za neprojetí branky a skončil desátý. Jeho semifinálový čas byl přitom lepší než výkon vítěze, kterým se stal domácí závodník David Florence.

Bronzová medailistka z vídeňského ME Kateřina Hošková obsadila v neolympijské kategorii kanoistek šesté místo, před ni se o jednu pozici dostala Monika Jančová.

V neděli je na programu od 11:00 českého času semifinále a od 14:00 finále v kategoriích K1 ženy a C2 muži. V semifinále se kromě dalších českých závodníků představí také dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová, Kateřina Kudějová a deblkanoisté Ondřej Karlovský a Jakub Jáně.

Výsledky:

Muži:

K1: 1. Neveu (Fr.) 95,19 (0 trestných sekund), 2. Přindiš (ČR) -2,34 (0), 3. M. Polaczyk (Pol.) -2,51, ...13. Prskavec, 19. Tunka, 34. Vondra (všichni ČR) všichni vyřazeni v semifinále.

C1: 1. Florence (Brit.) 97,87 (2), 2. Beňuš -3,33 (2), 3. Martikán (oba SR) -3,95 (2), ...10. Gebas -57,78 (54), 22. Mašek (oba ČR) vyřazen v semifinále.

Ženy:

C1: 1. Franklinová 122,44 (0), 2. Gibsonová (obě Brit.) -9,80 (4), 3. Tcheng Čchiang-čchiang (Čína) -12,43 (0), ...5. Jančová -13,27 (6), 6. Hošková (obě ČR) -18,15 (4).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy