Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

České kajakářky jsou mistryněmi Evropy v závodu hlídek

Vídeň – České kajakářky přivezly další medaili z mistrovství Evropy a spravily si tak lehkou pachuť z individuálních závodů v druhém dni šampionátu. Lehký dotek při výjezdu z protivodné branky číslo tři totiž stál kajakářku Kateřinu Kudějovou titul.

Kateřina Kudějová
zdroj: ČTK/PR autor: Homolka Jan

Zklamání si kajakářky vynahradily v závodu hlídek, který vyhrály. Pro Hilgertovou to byl pátý evropský titul v týmové soutěži. "Zlato je samozřejmě super, ale nejvíc mě po tom pokaženém semifinále těší pocit z jízdy, který byl o hodně lepší," prohlásila Hilgertová. "Potvrdilo se mi, že příště musím jet o finále jinak," uvedla.

Kudějovou ale stále štval semifinálový dotek. "Na to nezapomenu, ale tohle je trochu náplast," řekla. Malé zadostiučinění si prožili v závodu hlídek také deblkanoisté, kteří obsadili třetí místo za vítěznými Slováky a Francouzi.

"Ten šťouch mě samozřejmě mrzí, ale teď už s tím nejde nic udělat. Budu se muset holt odnaučit šťouchat," litovala čtyřiadvacetiletá Kudějová. "Hlavně to byl blbej šťouch, takovej pidi. Vůbec k ničemu mi nepomohl, je to blbý, smůla," dodala smutně.

Kudějová se strachovala v semifinále o to, jestli vůbec postoupí, nakonec proklouzla do elitní desítky z posledního místa. "Říkala jsem si, že přijde jedenáctka, což už se mi párkrát stalo, takže jsem se s tím tak nějak smířila. Ale nakonec mi spadl kámen ze srdce," přiznala.

Pak ale bojovala o medaili. Zajela druhý nejrychlejší finálový čas, avšak s penalizací zaostala za vítěznou Němkou Ricardou Funkovou o 1,93 sekundy. "Ta jízda byla celkem dobrá, takže jsem ráda, že jsem po tom nepovedeném semifinále dala podobný čas jako v kvalifikaci," podotkla Kudějová.

Závod deblkanoí vyhráli slovenští bratranci Ladislav a Peter Škantárovi a navázali na sobotní triumf Alexandra Slafkovského na C1. 

Hilgertové závod nevyšel

Štěpánce Hilgertové se semifinále hrubě nepovedlo a v boji o medaile mezi kajakářkami bude chybět. Obsadila devatenáctou pozici. Šestačtyřicetiletá Hilgertová v kvalifikaci zajela jedenáctý nejlepší čas a měla bojovat o postup mezi finálovou desítku, ale v semifinále si připsala dotek hned v první brance a trestných sekund v horní pasáži trati nasbírala celkem osm. "Ta první branka problém nebyl," řekla dvojnásobná olympijská vítězka Hilgertová, která má doma z ME dvě zlaté, tři stříbrné a dvě bronzové medaile z individuálních závodů.

Hilgertová ví, že bude pro ni stále těžší dostat se do finále. I proto možná trochu víc riskovala než obvykle. "Chce to jet svižně, na tyče a dneska jsem to prostě neukontrolovala. Nebyla tam brutální chyba, ale spousta drobných, které vyústily v tenhle výsledek," řekla. "Kdybych jela malinko pečlivěji a třeba i volněji, možná by to dopadlo líp," uvedla.

Deblkanoisté ambice nenaplnili

Kašpar se Šindlerem byli v kvalifikaci na trati, kterou stavěl jejich kouč Ondřej Štěpánek, druzí, jejich kolegové Karlovský s Jáněm čtvrtí a trenér dokonce hovořil o šancích na dvě medaile. "Jenže jsme to pokazili," pokrčil rameny Jáně. Karlovský si připsal dotek branky, trestné dvě sekundy je odsunuly z postupových pozic na třinácté místo. "Před jízdou jsem se cítil v pohodě, vyšlo by nám to, kdybych neudělal ten nesmyslný šťouch," sypal si popel na hlavu Karlovský.

Úspěch z kvalifikace a šance na medaili prý v hlavách neměli. "Stačila normální jízda, nic extra, bohužel," litoval Karlovský. "Závod byl jen o hlavě, zkušenosti máme. Nám se to ale nepovedlo," přidal Jáně. "Jsme zklamaný, kdyby nám nevyšla kvalifikace..., ale měli jsme na to," uvedl. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články