Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Snad medailová éra bude pokračovat, přeje si Prskavec

Vídeň  - Před dvěma lety v olympijské sezoně dvojnásobný mistr Evropy Jiří Prskavec vypadl z reprezentace, ale od té doby si z každé vrcholné akce přivezl medaili. A zlatem z kontinentálního šampionátu ve Vídni si zajistil místo v českém týmu i pro další sezonu.

Jiří Prskavec slaví s Vítem Přindišem
zdroj: ČTK/PR autor: Jan Homolka

Za poslední dvě sezony jste dorostl do světového kajakáře. Bylo to dnes potvrzení toho, že patříte do světové špičky?

"To doufám. Na posledních třech velkých akcích jsem měl tři medaile, jednu stříbrnou, dvě zlaté, takže jsem opravdu rád, že se mi tak daří. Snad to bude pokračovat."

Asi měl radost i váš otec a trenér, také bývalý skvělý kajakář...

"Samozřejmě byl rád a užívá si to, ale hlavně proto, že příští rok už nebudu muset jet nominaci. On je u toho vždycky nervózní. A první věc, kterou zmínil, že mamka nemohla brekem ani mluvit."

Zkuste porovnat ty poslední tři medaile...

"Myslím, že tahle pro mě byla asi nejtěžší, protože přece jenom vyhrát to jednou, to se může podařit, ale vyhrát dvakrát za sebou, to je něco výjimečného. A já si toho opravdu vážím."

Jste na vrcholu sil?

"To doufám, že ne, ještě jsem mladý, je mi jednadvacet let teprve. Doufám, že to přijde tak kolem těch pětadvaceti, že pořád se budu zlepšovat."

V čem se můžete ještě zlepšovat? Ta finálová jízda byla dokonalá...

"Síla furt chybí, ta maximální. Co se týče vytrvalosti, tak jsem na tom dobře, ale v síle mám rezervy. Když se kouknete na olympijského vítěze Molmentiho, tak sice je to prasárna, ty jeho svaly, ale síla ho posune a loď mu jede dobře. Já jsem na tom technicky dobře, ale silou se dá ještě získat. A navíc jsem teď pěkně tlustý..."

Chtěl byste mít svaly jako Molmenti nebo třeba Vavřinec Hradilek?

"No, tolik mi asi nenarostou, ale doufám, že kousek jo, abych mohl machrovat na ty holky."

Vodácké pořekadlo říká, že vyhrávat kvalifikaci se nemá. Proto jste nevyhrál semifinále?

"To ne, mně by nevadilo jet poslední. Já si to naopak užívám, říkám si: 'Tak a teď čekají jenom na tebe. To je hezký.' Ale v semifinále se většinou, pokud nedám nějakého šťoucha, snažím jet na jistotu, abych se dostal do finále."

Vy umíte jet na jistotu? Každá vaše jízda vypadá jako na maximální riziko...

"Ne, ono to tak nevypadá, ale já to mám pod kontrolou. Samozřejmě ve finále jsem to měl méně pod kontrolou, ale to se musí."

Trať stavěl ve Vídni český trenér a bývalý deblkanoista Ondřej Štěpánek, seděla vám?

"Když jsem ji viděl poprvé, říkal jsem si, že není nic moc, protože ani jedna branka se mi nelíbila. Říkal jsem si: 'Sakra, já jsem se těšil, že to postaví jinak.' Po první jízdě jsem si ale říkal, že to asi nebude úplně špatná trať, po druhé taky a nakonec to dopadlo skvěle."

Jste aktuálně jedním z nejlepších kajakářů na světě, zůstanete nohama na zemi?

"Doufám. Ale oni mi kamarádi ani nedovolí, abych vyrostl do výšky."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články