Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Polsko a Slovensko se loučí s nadějí na ZOH. Krakované rozhodli v referendu

Krakov – Společná polská a slovenská kandidatura na zimní olympijské hry v roce 2022 dostala osudový úder. Obyvatelé Krakova se proti ní postavili v referendu. Představitelé Krakova následně oznámili, že od kandidatury odstupují. Konec nadějí z toho vyplývá i pro slovenské středisko Jasná.

Tatry
zdroj: ISIFA

Proti kandidatuře se o víkendu vyslovilo 69,72 procenta voličů. Referenda, které se konalo společně s volbami do Evropského parlamentu, se zúčastnilo 35,96 procenta obyvatel města. K tomu, aby byly výsledky platné, byla potřeba třicetiprocentní účast.

"Dnes zahájíme jednání s olympijským výborem, jakým způsobem budeme moci odstoupit z projektu olympijských her 2022. Myslím, že je to špatná zpráva, ale je to vůle občanů," uvedl starosta druhého největšího polského města Jacek Majchrowski.

Výsledky referenda jsou potvrzením dřívějších průzkumů veřejného mínění, z nichž vyplývalo, že obyvatelé Krakova nebyli myšlence uspořádat ZOH v regionu příliš nakloněni. Soutěže v alpském lyžování se měly konat v Nízkých Tatrách ve slovenské Jasné.

Zbývají čtyři kandidáti

Po odstoupení Krakova zůstalo ve hře o Hry v roce 2022 kvarteto uchazečů Almaty, Peking, Lvov a Oslo. Šance Lvova nicméně značně klesly kvůli současné politické situaci na Ukrajině, Oslu zase zatím chybějí vládní záruky. Již dříve od snahy získat ZOH za osm let odstoupily Mnichov a Stockholm.

O pořadateli ZOH 2022 se rozhodne na zasedání Mezinárodního olympijského výboru 31. července 2015 v Kuala Lumpuru. Za čtyři roky se zimní Hry uskuteční v jihokorejském Pchjongčchangu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články