Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Naděje českého šermu Choupenitch touží po účasti v Riu

Praha - Český šerm má konečně po letech reálnou šanci na účast pod olympijskými kruhy, a to zásluhou dvacetiletého Alexandra Choupenitche, který před nedávnem vybojoval stříbrnou medaili na juniorském mistrovství světa v Plovdivu a pravidelně se již v závodech světového poháru či při kláních Grand Prix poměřuje s absolutní světovou špičkou. Reprezentantovi Sokola Brno I, který však většinu tréninkového času tráví v Itálii, unikla olympiáda v Londýně velmi těsně v kvalifikaci. V Riu 2016 už by český šermířský talent rozhodně nechtěl chybět.

"Vnímám to tak, že už juniorskou kategorii mám spíše za sebou. Teď mě čeká opravdový šerm. Mezi seniory ale šermuju už třetím rokem," prozrazuje Alexander Choupenitch.

Narodil se v Brně, kam jeho rodiče, opěrní pěvci, přesídlili z Běloruska. Právě v jihomoravské metropoli se začal věnovat šermu a zpětně je rád, že v mateřském klubu byl z možných disciplín na výběr zejména fleret. "Fleret se mi líbí nejvíce, je to kombinace kordu a šavle. Kord je rozvážnější, šavle naopak velmi rychlá. Ve fleretu musím soupeře umět napálit, ale zároveň musím být rychlý," vysvětluje Choupenitch.

Na světovém poháru ve Španělsku zdolal dva zlaté olympijské medailisty

Z dosažených úspěchů si nejvíce cení druhé příčky z mistrovství světa, ale i titulu juniorského mistra Evropy. Také v seniorské kategorii se již blýskl několika výbornými výsledky - například na únorovém světovém poháru ve španělské La Coruně, kde se dostal až do finále, přičemž na cestě turnajovým pavoukem vyřadil dva členy vítězného olympijského týmu Itálie z Londýna 2012. "Porazil jsem Baldiniho, se kterým trénuji v Livornu, a v boji o čtvrtfinále Giorgio Avolu," dodává Choupenitch.

"Na všech letošních světových pohárech byl úspěšný. Jestli bude takhle pokračovat, myslím, že se do Ria dostane," říká reprezentační trenér Josef Prokeš na adresu svého svěřence, jehož vede na mezinárodních akcích. Sašovým klubovým koučem v Livornu je Paolo Paoletti. "Trénovat v Itálii je lepší z toho důvodu, že tam mám sparingpartnery na nejvyšší úrovni. A 'sparing' je to nejdůležitější," zdůrazňuje Choupenitch, který aktuálně figuruje již na 15. místě světového žebříčku fleretistů.

Alexander Choupenitch v souboji s Italem Baldinim na MS 2013
zdroj: ČTK/AP autor: Imre Fodi

Pokud bude mít jeho dobře se vyvíjející kariéra i nadále vzestupný trend, mohl by jednou překonat historické úspěchy tuzemského šermu, například stříbro kordisty Jaroslava Jurky z MS v Barceloně 1985. "Saša má talent a umí ho rozvíjet tvrdou prací. Má výhodu i ve své výšce," uzavírá Josef Prokeš v optimistickém duchu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články