Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: 5x trenér

Judista roku Krpálek: Zase se mi zablokovala záda

Praha - Nejlepší český judista posledních šesti let Lukáš Krpálek ví, že bude velmi těžké navázat na minulou životní sezonu, v níž získal zlato na mistrovství Evropy a bronz na světovém šampionátu. Chce se však o to pokusit, přestože ho v úvodu roku limitují problémy se zablokovanými zády i natažené vazy v koleni. 

Je nám líto, video expirovalo.
Judistou roku se stal podle očekávání Krpálek

"Doufám, že mě fyzioterapeuti dají brzy dohromady. Záda jsem si zablokoval na soustředění v Rakousku. Už to bylo dobré, ale dnes se zablokovala znovu," řekl Krpálek, kterého problémy se zády trápí dlouhodobě. "Teď to bolí na druhé straně, než to bolívalo, ale asi to nějak souvisí. Ale není to tak špatné jako před olympiádou v Londýně. Už se toho asi úplně nezbavím, ale věřím, že alespoň na chvíli mi to fyzioterapeuti dají zase dohromady a příští týden už budu zase trénovat," dodal Krpálek.

Judista USK Praha kvůli tomu přijde o tréninkový kemp na Ukrajině a vynechá i turnaj na Islandu. V ohrožení je i start na velmi prestižním Grand Slamu v Paříži, který se uskuteční 9. února. "Pokud nebude připravený, tak není důvod ho tam posílat. Jeho vrchol je mistrovství Evropy, kde bude obhajovat titul. Nesmíme to uspěchat," řekl reprezentační trenér Petr Lacina.

Sám Krpálek však nechce o turnaj, který má pro judisty podobný význam jako Wimbledon pro tenisty, přijít. "Mrzelo by mě to hodně, protože Paříž mám hrozně rád. I kdybych tam měl jet s tím, že nemám natrénováno, tak tam chci jet. Vidím to na 90 procent," dodal Krpálek, který loni v Paříži vyhrál.

Kromě titulu mistra Evropy bude obhajovat i bronz z mistrovství světa. "I kdybych neobhájil Evropu, ale na mistrovství světa se dostal do finále, bylo by to skvělé. Každopádně navázat na loňskou absolutně nejlepší sezonu bude hrozně těžké. Bojím se, že to, co jsem předvedl v loňském roce, už asi jen tak nezopakuji. Je to ale ještě daleko a takhle do budoucna nechci koukat. Chci se připravit na všechno co nejlépe, snad mě nebudou zranění omezovat," řekl Krpálek.

Ačkoli by se mohlo zdát, že motivací je postup do finále MS, Krpálek se dívá ještě dále. A to na olympijské hry 2016 v Rio de Janeiru. "Medaili z mistrovství světa už mám, i když je to bronz. Chybí mi už jen medaile z olympiády, kterou moc chci, a budu dělat všechno pro to, abych ji jednou získal. To je moje motivace," řekl Krpálek.

V roce 2013 se Krpálek probojoval na čas i na první místo světového žebříčku kategorie do 100 kilogramů. Aktuálně je druhý, ale nemá v plánu se snažit o návrat na post světové jedničky před Ázerbájdžánce Elchana Mammadova. "O jedničce se nebavíme. Lukáš chce jezdit jen na ty nejlepší závody, které chce vyhrát. Bez toho se na první místo bude útočit těžko. Navíc mu vyhovuje, když není pod takovým tlakem. Klíčové je, když bude v nasazené osmičce," řekl trenér Lacina.

Díky svým úspěchům je Krpálek velkým vzorem pro mladé judisty a láká k zápasení stále více dětí. Základna judistů se tak za poslední rok rozrostla o 10 procent. "Jsem strašně rád, že se judo rozrůstá a že to děti chtějí dělat, protože judo pomáhá v rozvoji koordinace a zároveň i vychovává. Pro děti je výborné v mnoha směrech," uvedl Krpálek. Sám však ví, že bývá složité překonat těžké začátky. "Také jsem měl období, kdy mě judo nebavilo, a několikrát jsem končil a zase jsem se vracel. Důležité je u toho vydržet a snažit se prosadit," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články