Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Spilková vstoupila do registru dárců kostní dřeně

Praha - Nejlepší česká golfistka Klára Spilková vstoupila do registru dobrovolných dárců krvetvorných buněk. Proto devatenáctileté hráčce v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) odebrali krev.

Je nám líto, video expirovalo.
Spilková vstoupila do registru dárců kostní dřeně

"Hlavní pointa je, že je potřeba přesvědčit více mladých lidí, aby vstoupili do registru a darovali případně kostní dřeň," řekl Spilková, patronka charitativních turnajů Lymfom Help Golf Tour 2013, jejichž hlavním motivem bylo právě dárcovství kostní dřeně. "Jako patronka mám říkat, že to je důležitý, a ono je to hodně důležitý." Spilková, která má za sebou nejlepší sezonu na okruhu LET, zvládla odběr krve bez problémů.

"Tolik diváků jsem při odběru neměla," smála se golfistka. Podle statistiky je sice šance pouze jedno procento, že se Spilková stane dárkyní, ale už zařazením do registru dává někomu naději na záchranu života. "Ráda zachráním jeden lidský život, pokud toho budu schopná, a proto jsem šla konečně na odběr krve. Třeba mi za měsíc zavolají, že je to potřeba, a daruji kostní dřeň," řekla.

Ze vzorku odebrané krve se určí genetické znaky na bílých krvinkách, na základě kterých se hledá vhodný dárce pro pacienty. Na světě je evidováno přes 20 milionů dárců ochotných pomoci kdekoli na zeměkouli; v IKEMu jich je 20 500, letos přibylo 1 500. Dárci mohou být ve věku od 18 do 35 let a evidují se do šedesáti let.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články