Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Prioritou zůstává střední triatlon, ujišťuje ironmanský rekordman Ospalý

Brno – Čas 7:58:44 Filipa Ospalého – nejlepší český ironmanský čas v historii. Na triatlonovém galavečeru v Brně získal ocenění za nejlepší výkon roku. Ač Ospalý předčil v historických tabulkách Petra Vabrouška, specialistu na ironmany, sám se na dlouhé tratě ještě plně vydat nechce. Jeho doménou mají zůstat tratě střední. Už teď se těší na mistrovství světa, které se koná příští rok v září v Kanadě.

Sport
zdroj: ČT4

"První pocit po doběhnutí – člověk je zničený, i když je rád, že závod dokončí v takovém čase," reagoval po návratu do Čech Ospalý na svůj rekordní výkon a třetí místo ve svém prvním dlouhém triatlonu. Nutno podotknout, že ještě nikdo na světě při ironmanské premiéře nebyl rychlejší.

3 800 metrů plavání, 180 kilometrů na kole a maraton ale nechce Ospalý absolvovat příliš často. I proto podle něj českou jedničkou stále zůstane Vabroušek. "Petr si bude stále držet standard a bude jich objíždět více než deset závodů za rok a bude na konci top ten. Já to vidím na maximálně dva za rok. Žádné střídání zatím nenastává. Pro mě zůstává prioritou střední triatlon," ujistil Ospalý.

Havaj? Uvidíme...

Zůstat chce především u polovičního ironmana. Láká ho ale i ten nejslavnější z maratonských triatlonů – závod na Havaji. "Uvidíme. Tento jeden výsledek mi bohužel nestačí, abych se kvalifikoval na Havaj. Pokud bych to zvažoval, musel bych v půlce sezony jet ještě jeden dlouhý triatlon. Podle výsledku se můžu nominovat. Teď jsem v kontaktu s organizátory závodů v Evropě. Čekám, na jakých podmínkách se dohodneme," popsal Ospalý.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Triatlonista Filip Ospalý

Trojnásobný účastník olympijských her přešel během své bohaté kariéry z krátkých k delším tratím, v roce 2001 se stal mistrem Evropy v olympijském triatlonu a o devět let později vicemistrem světa v polovičním ironmanu. "Olympijský triatlon je zhruba dvouhodinová zátěž a de facto celý závod se dá absolvovat na anaerobním prahu, organismus to dokáže absolvovat ve vysoké intenzitě. Jak člověk stárne, anaerobní kapacity atleta se snižují. V triatlonu se můžeme posouvat na střední tratě, k čtyřhodinovému závodu, až k ironmanským tratím. Člověk se během závodu k anaerobní zóně vůbec nedostane, je to jen o vytrvalosti. S postupem času atlet, pokud je zdravý, vytrvalost může trénovat stále," vysvětlil Ospalý svůj příklon k delším tratím.

Nyní má za sebou jednu z nejlepších sezon, i když se začátek nejevil ideálně. "Díky posledním závodům a prvnímu ironmanu je to velice úspěšná sezona. Začátek roku mě nepotkal v optimální formě a bohužel první tři závody dopadly katastrofálně. Proto jsem se letos nenominoval na mistrovství světa ve středním triatlonu. Naštěstí díky výsledkům v září a v říjnu – jednou jsem vyhrál a pak jsem byl druhý – jsem si zajistil nominaci na příští rok. 7. září v Kanadě budu na startu a budu se snažit bojovat o přední umístění na mistrovství světa," ujistil Ospalý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články