Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Česká kanoistika si připomněla svou velkolepou historii

Praha - Česká kanoistika završila o víkendu stoleté narozeniny. A bylo opravdu co slavit, jen na olympijských hrách získali čeští reprezentanti v rychlostní kanoistice a na divoké vodě celkem 23 medailí, z toho 11 zlatých. Na slavnostním galavečeru v Betlémské kapli se sešla řada oslavenců a gratulantů.

Je nám líto, video expirovalo.
České kanoistice je 100 let

Na galavečer přijel také předseda Mezinárodní kanoistické federace José Perurena Lopéz, který je i členem Mezinárodního olympijského výboru. V Praze také zasedne exekutiva Evropské kanoistické asociace. "Nenechali si ujít tuto příležitost i proto, že před osmdesáti lety se konalo v Praze první mistrovství Evropy," uvedl Jan Boháč, předseda sekce rychlostní kanoistiky.

Česká kanoistika je podle předsedy svazu Jaroslava Pollerta v dobré kondici. "Z hlediska výkonnosti je situace vynikající. Jen letošní a loňská olympijská sezona jsou vizitkou jednoho z nejlepších sportů v České republice," řekl Pollert.

Přání předsedy Českého svazu kanoistů Jaroslava Pollerta:

"Minimálně takové množství úspěchů a takový zájem, jako bylo prvních sto let, a aby české řeky byly stále plné lodí."

Slavit stovku přišly významné osobnosti české kanoistiky. Nechyběly takové hvězdy jako pětinásobný mistr světa a první vítěz ankety Sportovec roku Vladimír Jirásek nebo olympijští vítězové Štěpánka Hilgertová a Martin Doktor. "Je to krásná a velmi úspěšná historie. Mohli by na to být hrdí všichni Češi," uvedla dvojnásobná olympijská vítězka Štěpánka Hilgertová.

Vyvrcholením večera bylo symbolické předávání pádla, které putovalo od nejstarších legend české kanoistiky až po mladé naděje tohoto sportu.

Současnost i historii tohoto sportu mapuje kniha 100 let kanoistiky v českých zemích, která byla pokřtěna ve čtvrtek ve zrekonstruované loděnici Klubu vodních sportů v Praze, líhni mnoha hvězd české kanoistiky. Publikace obsahuje medailonky nejvýznamnějších osobností mezi závodníky i funkcionáři, podrobné statistiky, výsledkové souhrny a také unikátní fotografie.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články