Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Od dřeva až k uhlíku. Čeští kanoisté slaví sto let existence

Praha - Letošní rok je ve znamení 100. výročí založení svazu kanoistů Království českého, jehož iniciátorem a prvním předsedou byl Josef Rössler–Ořovský. Součástí oslav byly i významné sportovní podniky v Račicích a pražské Troji. Vyvrcholení přinese společenský večer v Betlémské kapli v Praze. "Z éry dřeva se kanoistika překlopila do kosmického průmyslu," uvedl předseda sekce rychlostní kanoistiky Jan Boháč.

Zlatou érou rychlostní kanoistiky byla léta před i po druhé světové válce. Poprvé se objevila jako ukázkový sport na olympijských hrách v Paříži v roce 1924. Od roku 1936 je oficiální disciplínou. "Éra dřeva a zručných řemeslníků se překlopila do téměř kosmického průmyslu, kdy se používá uhlík," řekl Boháč. Za dobu existence se měnila i pravidla. "Hlavně specifikace lodí – mění se jejich tvar. Jsou lehčí, užší, až extrémně úzké. Vyvíjí se i délka závodních tratí," uvedl.

K nejúspěšnějším kanoistům historie patřil Josef Holeček, který vybojoval dvě zlaté olympijské medaile. I hry v Atlantě měly českého hrdinu mezi kanoisty. Martin Doktor bral dvě zlata na tratích 500 a 1000 metrů.

"Nyní doufám začíná nové období se závodníky, kteří jsou konkurenceschopní. Přál bych si, aby to vydrželo minimálně do olympiády v Riu. Už je dobře založeno. Aby vznikli dobří závodníci, je potřeba tak osmiletý předstih," dodal Boháč.

Stranou nezůstává ani vodní slalom, jenž se zrodil ve třicátých letech. I v současnosti patří čeští vodní slalomáři ke světové špičce. "Změnil se však významně. Na tom, co jezdili začínající kanoisté, by už dneska asi nikdo nevyrazil. Dnešní závodníci s takovým pádlem, s jakým jsem jezdil já, hlavně co se týče váhy, by pohrdli. Dnešní je tak desetkrát lehčí než tehdy," řekl předseda svazu kanoistů Jaroslav Pollert.

Je nám líto, video expirovalo.
Hosté Sportovních zpráv: Jaroslav Pollert a Jan Boháč

V letošním roce si vodáci přišli na své, protože měli možnost vidět dvě vrcholné akce na domácím území. V květnu se v Račicích uskutečnil světový pohár v rychlostní kanoistice, nejlepší vodní slalomáři světa se pak představili v pražské Troji na světovém šampionátu. Odměnou pro české fanoušky byly tři zlaté a tři stříbrné medaile v podání českých kanoistů a kajakářů. "Co se týče získaných počtů medailí v domácím prostředí, bylo nejúspěšnější období letos. Je to něco úžasného. A od roku 1992 až do Londýna nepřijeli vodní slalomáři bez medaile. Vždycky to byla minimálně jedna," dodal Pollert.

Česká kanoistika právě slaví sto let od svého založení. Vyvrcholením by měl být společenský večer 23. listopadu v Betlémské kapli v Praze, za účasti významných hostů, včetně předsedy Mezinárodní kanoistické federace a předsedy Evropské kanoistické unie.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články