Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Jubileum české kanoistiky i lyžařského svazu připomínají nové publikace

Praha - Rovných sto let své existence v tomto roce slaví česká sportovní kanoistika. Ještě o deset roků starší je Svaz lyžařů. Oba sporty představily knihy o své historii. Knihu vydanou k výročí lyžařů pokřtila legenda tohoto sportu Květa Pecková - Jeriová. Křest knihy kanoistů pak proběhl symbolicky v klubovně nejstaršího domácího oddílu, pražského Klubu vodních sportů.

Je nám líto, video expirovalo.
Jubileum české kanoistiky i svazu lyžařů připomínají nové publikace

V souvislosti s oslavou 110 let od založení Svazu lyžařů, který vznikl jako první na světě, převzalo sto padesát sportovců v čele s olympijskými vítězi Kateřinou Neumannovou a Alešem Valentou, trenérů a činovníků ocenění za přínos českému lyžování. Mezi oceněnými se dále objevili úspěšní skokané na lyžích Karel Kodejška, trenér olympijského vítěze Jiřího Rašky Zdeněk Remsa, Dalibor Motejlek, Pavel Ploc či Jaroslav Sakala.

"Zrovna jsem říkal, že startuju druhou kariéru. Teď dostávám medaile za zásluhy, předtím to bylo za výkony. Jsem rád," řekl bývalý mistr světa v letech na lyžích Sakala, který přes tři roky trénuje skokany ve Slovinsku. "Asi si to taky trochu zasloužím. Všichni jsme se podíleli na rozvoji českého lyžařského sportu," řekl čtyřiaosmdesátiletý Remsa. Z běžců si přišli pro cenu také členové bronzové olympijské štafety z Calgary 1988 Radim Nyč a Pavel Benc, nebo Blanka Paulů. Ceny dostali rovněž zástupci sdruženářů, sjezdaři jako Olga Charvátová-Křížová i travní lyžaři.

Původní Svaz lyžařů v Království českém byl založen 21. listopadu 1903 v Jablonci nad Jizerou. "Za tu dobu se měnila republika i století, ale Svaz lyžařů zůstává. Je to silné společenství lidí, kteří milují náš fascinující sport nejen pro výsledky, slávu a peníze, ale především protože je to naplňuje, přináší radost a smysl života," řekla předseda svazu lyžařů Lukáš Sobotka.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články