Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Triatlonistka Erbenová: Přes zimu musím zapracovat na plavání

Praha – Neopominutelnou součástí českého triatlonu je už po řadu let Helena Erbenová. První Češka, která dosáhla na světový mistrovský titul, se nedávno vrátila z havajské Xterry – tedy podniku, který mnozí nazývají Wimbledonem triatlonu. Erbenová doběhla do cíle jako sedmá v pořadí a mrzel ji jen špatný výsledek v plavání, vinou kterého ztratila kontakt na nejlepší. "Na plavání se budu snažit přes zimu pracovat," říká nejlepší česká triatlonistka.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovní zpráv: Triatlonistka Helena Erbenová

Helena Erbenová vstoupila na sportovní scénu v běžeckém lyžování – jako součást českého štafetového kvarteta se zúčastnila i olympijských her a několikrát těsně nedosáhla na medailové pozice. Poté, co skončila s touto fází své kariéry, přesunula svou pozornost k triatlonu. Poslední dvě sezony pak světovému terénnímu triatlonu de facto vládne. "Pro mě osobně je letos největším úspěchem zopakování vítězství ve Francii, také samozřejmě mistrovský titul z Holandska. Myslím, že ta sezona byla hodně podobná té loňské, kdy to akorát místo mistrovství světa bylo mistrovství Evropy," podotýká.

Z havajské Xterry si v letošním roce odvezla Helena Erbenová sedmé místo. Již potřetí za sebou tak skončila v první desítce. "Xterra je triatlon v terénu a zrodila se právě na Havaji. Je to tam velmi náročné – přijela jsem s tím, že jsem před sezonou byla hodně unavená a vůbec jsem nevěděla, jak budu závodit. Zaprvé je tam časový posun, roli hraje také dlouhá pauza mezi evropskými závody a tímto závodem na Havaji," vysvětluje Erbenová. "Největší nástrahy tam skýtá obrovské teplo. Člověk o tom závodě musí přemýšlet a pak je samozřejmě důležitá příprava před ním, která musí probíhat déle dopředu. Na evropské závody se připravuji zhruba tři dny dopředu, tady to musí být daleko dřív," dodává.

Největší slabinou Erbenové je dlouhodobě plavání. I v letošním ročníku to byla právě tato disciplína, která českou triatlonistku srážela dolů. "Když jsem si prohlížela výsledky plavání, tak jsem ztratila šest minut. Ty plavkyně jsou naprosto skvělé. Dostat šest minut je hrozně moc a já se budu snažit přes zimu na tom pracovat," vytyčuje si cíl pro zimní přípravu.

1500 metrů plavání, 30 kilometrů na kole a dalších deset zabírá závěrečný běh. Havajská Xterra je v tropickém počasí nesmírně namáhavou záležitostí. Erbenová – známý dříč mezi závodnicemi – se tak musí pečlivě připravovat po celou sezonu. Ta jí začíná zimními triatlony a během roku musí zvládnout mnoho a mnoho kilometrů ve všech třech disciplínách. "Na plavání by se dalo hodně zapracovat, to je něco kolem 200 kilometrů, takže tam je určitě prostor. Na kole je to něco kolem sedmi, osmi tisíc. A pak asi dva tisíce kilometrů naběhám," shrnuje Helena Erbenová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články