Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Odložené primátorky budou rekordní

Praha – Jubilejní stý ročník pražských Primátorek odsunuly jarní povodně na nadcházející víkend. Do hlavního města přijede i osmiveslice z Cambridge. Přímý přenos nabídne v neděli od 10:30 ČT sport a náš web.

Pražské primátorky
zdroj: ČTK autor: Jan Sušánka

"V červnu už jsme měli všechno hotové, jen zbývalo pověsit medaile na krk. Pak jsme ale zachraňovali loděnice, které opravujeme doposud. Už brzy ale bude vše hotové," řekl předseda pořádajícího klubu ČVK Praha Josef Blecha.

Na jaře bylo do závodu přihlášeno 169 lodí, nyní jich je 174, z toho rekordní počet osmiveslic. "Máme z toho obrovskou radost, protože 140 osmiveslic – to je absolutní rekord. Nečekali jsme ani, že tolik posádek máme. Je vidět, co pro veslaře primátorky znamenají," uvedl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Hlavní závod stejně jako před třemi lety zpestří start univerzitní posádky Cambridge. Její složení je ale momentálně nejisté, určitě do lodě neusedne Milan Bruncvík, který se letos představil na slavném závodě Oxford - Cambridge na Temži. "Přijede posádka, která by měla být základem pro příští londýnský závod. Největším tahákem by měl být George Nash, který seděl na mistrovství světa v Koreji ve vítězné britské osmě," uvedl trenér Dukly Petr Blecha.

Je nám líto, video expirovalo.
Před odloženými pražskými Primátorkami

I díky tomu, že všichni veslaři už mají po sezoně, očekává vyrovnaný souboj s armádními osmami. Dukla nasadí tři posádky. "Každý rok říkám, že své posádce věřím a že vyhraje. Letos je to stejné," řekl Blecha. Dukla ovládla posledních 33 ročníků Primátorek. Hlavní osma bude složená ze čtyřek bez kormidelníka - lehké a "těžké". Místo Milana Dolečka do ní usedne Jakub Hanák, který před pěti lety ukončil aktivní kariéru. "Přemluvit ho mi nedalo ani moc práce," pousmál se Blecha.

Na startu bude i letos neporažený Ondřej Synek. "Doufám, že si na primátorkách nezkazím skóre," řekl s úsměvem český skifař. Krátce po návratu z MS odjel Synek s rodinou na Valašsko, kde si užíval volna. "Netrénoval jsem a jedl jako prokoplý. A chutnalo mi. Po Koreji to bylo zasloužené, tam nebylo co jíst. Tak jsem si spravil chuť," uvedl s úsměvem Synek, jenž přibral osm kilogramů. Do skifu si sedne až v sobotu v úvodní rozjížďce. "Je to dobře. Alespoň se nebudu cítit ve své kůži a ostatní budou mít šanci. Bude to jako loni na mistrovství republiky," poukázal na loňský nezdar, kdy se v Račicích rozhodl absolvovat tři disciplíny a v semifinále skifu mu došly síly.

Diváci se budou moci těšit i na mistryni Evropy a bronzovou ze světového šampionátu Miroslavu Knapkovou. "Těším se moc, jelikož je to stý ročník a přijede spousta bývalých veslařů a uvidím spoustu známých tváří," prohlásila Knapková, která pojede ve skifu i na univerzitní osmiveslici.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články