Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Horner je novým králem Vuelty a nejstarším vítězem Grand Tour

Madrid – Šampaňské, úsměvy, ale i lítý boj v závěrečném finiši. Tak vypadala poslední etapa Vuelty do Madridu, ve které po spurtu vyhrál Australan Michael Matthews a připsal si druhou výhru v ročníku. Nejsledovanější osobou však byl Američan Christopher Horner, jenž se stal v bezmála 42 letech vítězem Vuelty a zároveň nejstarším vítězem cyklistických podniků Grand Tour. Český cyklista Leopold König si devátým místem připsal životní výsledek.

Jezdec stáje RadioShack se do čela průběžného pořadí probojoval v páteční etapě a v dnešním slavnostním dojezdu už se pořadí nezměnilo. Do cíle Horner dojel stejně jako König a další český cyklista stáje NetApp Jan Bárta v balíku hlavních favoritů se ztrátou tří vteřin za sprintující skupinou cyklistů.

Horner, jenž oslaví 42. narozeniny 23. října, vyhrál 68. ročník Vuelty s náskokem 37 sekund před Italem Vicenzem Nibalim. Úřadující šampion Gira d'Italia se v sobotní etapě ještě pokusil Američanův náskok smazat a vrátit se do červeného dresu, s útoky v posledním stoupání ale neuspěl.

Dosud držel primát nejstaršího vítěze jednoho z tria prestižních závodů Gira d'Italia, Tour de France a Vuelty Belgičan Firmin Lambot. V roce 1922 triumfoval na Tour ve věku 36 let.

"Jak dlouho ještě budu závodit? Nemám představu. Nejméně dva nebo tři roky by byly dobré," řekl rodák z Okinawy před startem dnešní etapy. "Dokud mi budou nohy sloužit, budu pokračovat. Problém ale bude můj věk. Kdyby mi bylo dvacet, bylo by to jiné. Padesát různých stájí by mi nabízelo práci," dodal Horner, jenž zatím nemá pro příští sezonu podepsanou žádnou smlouvu.

Cyklistický etapový závod Vuelta - závěrečná 21. etapa:

1. Matthews (Austr./Orica) 2:44:00, 2. Farrar (USA/Garmin), 3. Arndt (Něm./Argos), 4. Meersman (Belg./Omega Pharma-Quick-Step), 5. Richeze (Arg./Lampre), 6. Bole (Slovin./Vacansoleil), 7. Petit (Fr./Cofidis), 8. Van Rensburg (JAR/Argos), 9. Lasca (It./Caja Rural), 10. Wagner (Něm./Belkin) všichni stejný čas, ...70. Bárta, 75. König (oba ČR/NetApp) oba -3.

Konečné pořadí: 1. Horner (USA/RadioShack) 84:36:04, 2. Nibali (It./Astana) -37, 3. Valverde (Šp./Movistar) -1:36, 4. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -3:22, 5. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff) -7:11, 6. Pozzovivo (It./AG2R) -8:00, 7. Pinot (Fr./FDJ.fr) -8:41, 8. S. Sánchez (Šp./Euskaltel) -9:51, 9. König -10:11, 10. Moreno (Šp./Kaťuša) -13:11, ...87. Bárta -3:12:43.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články