Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kajakář Dostál si v Račicích připsal první domácí seniorský titul

Račice – Bronzový olympionik z Londýna a úřadující mistr Evropy na čtyřkajaku Josef Dostál získal na mistrovství České republiky v Račicích svůj první domácí seniorský titul. Stejně si vedl na olympijské trati 1000 metrů na singlkanoi Radek Miškovský. Napodobila je též na "pětistovce" kanoistka Jana Ježová. Dva starty během dvou hodin přeměnila ve dvě zlata nejlepší současná česká kajakářka Anna Kožíšková. Nejprve triumfovala sama na singlkajaku, později s Janou Blahovou na deblkajaku. Na základě výsledků mistrovství republiky doplní reprezentační trenér Pavel Hottmar nominaci na světový šampionát v Duisburgu.

Kajakář Josef Dostál po triumfu na mistrovství republiky
zdroj: ČT sport autor: Vít Chalupa

"Samozřejmě že premiérový seniorský individuální titul potěší. Ale sportovně přiznám, že tu nebyli ti nejlepší. To by byl asi vyrovnanější závod a bojovali bychom o špičky lodí asi až do cíle," uvedl Dostál, který jako jediný z olympijské a zlaté evropské posádky v pátek nevyrazil na vysokohorský pobyt do Švýcarska. Jeho kolegové Daniel Havel, Lukáš Trefil a Jan Štěrba odcestovali společně s úspěšnou kanoistickou posádkou Jaroslav Radoň, Filip Dvořák na Diavolezzu do nadmořské výšky 3000 metrů, kde zahájili přípravu na srpnové mistrovství světa v německém Duisburgu.

Dostál zamíří příští týden do Kanady, kde se zúčastní mistrovství světa do 23 let. "Ne, nebojím se, že by mi to nabouralo přípravu na seniorský šampionát. Naopak, potřebuji závodit, a toto je možnost se předvést na dobře obsazené akce. Rád bych v Kanadě vyhrál, ale spokojený budu i s jakoukoliv medailí," doplnil Dostál. Nikdo z kajakářů, olympijských a evropských medailistů, nebude na mistrovství světa v Duisburgu startovat v individuálních závodech. "Soustředíme se jen na čtyřkajak, nebudeme si ubírat síly v ostatních závodech a chceme vyhrát mistrovský titul," vysvětlil Dostál.

Jakub Adam, bratr-dvojče Anny Kožíškové, se díky druhému místu na mistrovství republiky nominoval do Duisburgu na olympijskou trať 1000 metrů. "To je bomba. Jsem za to hrozně rád a v následujícím měsíci budu makat tak, abych tam neudělal ostudu. Teď v Račicích jsem se bál Kuby Špicara, se kterým jsem čtyřikrát za sebou prohrál, ale tentokrát jsem se dobře připravil a porazil jsem ho už v rozjížďce," radoval se Adam.

Kožíšková posbírala v Račicích další dva tituly a na další se "chystá" v neděli, kdy se v ženských kategoriích pojede nejdůležitější závod, který je zároveň přímou nominací na MS do Duisburgu – 500 metrů na siglkajacích. "Tam se bude rozhodovat o zbytku sezony. Pokud bych se nominovala do posádky čtyřkajaku, je pravděpodobné, že bych v Duisburgu zkusila i trať 1000 metrů na singlu," uvedla Kožíšková.

První čtyři kanoisté na 1000 metrů si zajistili nominaci do Duisburgu na čtyřkanoi. V individuálních disciplínách by tam měl startovat dvojnásobný evropský šampion Martin Fuksa. V Račicích nezávodí, protože léčí zraněné koleno. "Věřím, že se můj stav zlepší, a dovolím si říct, že na 90 procent tam odcestuji," poznamenal dvacetiletý Fuksa.

Jana Ježová potvrdila, že je nejlepší českou kanoistkou, a s přehledem získala mistrovský titul na trati 500 metrů. "Je první v seniorské kategorii, takže to potěší. Ale důležitější bude nedělní 'dvoustovka'. Pokud ji vyhraji, nominuji se do Duisburgu, a to je můj největší cíl pro zbytek sezony," řekla Ježová, která odpoledne přidala druhý mistrovský titul s Lenkou Součkovou na deblkanoi na 500 metrů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články