Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Synek opět dominoval, v Eton Dorney ovládl závod SP

Eton Dorney (Británie) - Český skifař Ondřej Synek znovu ukázal, že v současnosti nemá konkurenci a v britském Eton Dorney ovládl druhý závod světového poháru. Úřadující mistr Evropy o svém vítězství rozhodl drtivým finišem v závěrečných 500 metrech a druhého Brita Alana Cambella porazil o 1,53 sekundy. Třetí místo obsadil v dějišti loňských olympijských her Georgi Božilov z Bulharska.

Očekávaný souboj Synka a Campbella, druhého a třetího muže loňské olympiády, se rozhodl až v závěru dvoukilometrové tratě. Veslař pražské Dukly začal pomaleji, ještě na kilometru byl čtvrtý, ale poté zvýšil tempo a posouval se vpřed. Campbell vedl, ale přibližně 300 metrů před cílem začal Synek finišovat a nakonec svého hlavního soka suverénně porazil o délku lodě.

Třicetiletý Synek si podle svých slov závod takhle rozhodně nenaplánoval, nakonec s ním ale byl spokojený. "Hned po startu byly velké vlny a skoro se nedalo jet. Navíc jsem na pětistovce chytil humra, musel jsem se prakticky znovu rozjíždět a ostatní mi poodjeli," řekl Synek.

Jeho hlavní starostí tak bylo, aby se udržel v lodi. "Myslel jsem, že je závod už ztracený. Jel jsem pořád stejně a ani jsem nefinišoval. A v závěru jsem koukal, že se posouvám na první místo," usmál se svěřenec trenéra Milana Dolečka staršího. Campbella v Etonu porazil dvakrát, pokořil jej i v semifinále. "Momentálně se cítím super," přiznal.

Zřejmě až na mistrovství světa se ale potká se svým hlavním soupeřem v posledních letech Mahém Drysdalem z Nového Zélandu. Úřadující olympijský šampion totiž podle všeho nepojede třetí závod SP v Lucernu. Teoreticky na sebe mohli narazit příští týden na regatě v Amsterodamu, Synek ale místo ní pojede Houštecký cyklomaraton. "Dal jsem přednost jinému sportovnímu vyžití," řekl veslař, jenž se rozhodl doprovodit manželku na populárním závodě kolem Staré Boleslavi.

Je nám líto, video expirovalo.
Synek ovládl SP v Eton Dorney

Ve finále se představil i dvojskif Jan Andrle, Michal Plocek, který obsadil páté místo. Česká dvojice zaostala za nejrychlejšími Michaelem Armsem a Robertem Mansonem z Nového Zélandu o téměř deset sekund.

Díky slabší konkurenci postoupila přímo do finále i osmiveslice ve složení Matyáš Klang, Jakub Podrazil, David Jirka, Jan Pilc, Milan Doleček, Petr Melichar, Jakub Koloc, Kornel Altman a kormidelník Oldřich Hejdušek. Češi nakonec obsadili poslední páté místo, za elitní britskou posádkou zaostali o pět sekund.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový pohár ve veslování 2013

Druhý závod SP ve veslování v Eton Dorney (Británie):

Muži:
Skif: 1. Synek (ČR) 6:47,70.
Skif leh. vah: 1. Fraga (Port.) 6:57,02.
Dvojka bez korm.: 1. Murray, Bond (N. Zél.) 6:16,01.
Dvojka bez korm. leh. vah: 1. Scrimgeour, Aldred (Brit.) 6:36,89.
Dvojskif: 1. Arms, Manson (N. Zél.) 6:13,78, ...5. Andrle, Plocek (ČR) 6:23,56.
Dvojskif leh. vah: 1. Mikolajczewski, Jankowski (Pol.) 6:17,13.
Čtyřka bez korm.: 1. Austrálie (Lockwood, Lloyd, Turrin, Dunkley-Smith)
5:56,40.
Čtyřka bez korm. leh. vah: 1. Nový Zéland (Hunter, Lassche, Taylor, Rapley) 5:49,46.
Párová čtyřka: 1. Chorvatsko (Sain, M. Sinkovič, Martin, V. Sinkovič) 5:37,34, ...B-finále: 2. ČR (Buzrla, Houska, Ouředníček, Basl) 6:11,00.
Osma: 1. Británie (Cook, Ritchie, Ransley, Foad, Sbihi, Satch, Reed, Triggs Hodge, korm. Hill) 5:25,93, ...5. ČR (Klang, Podrazil, Jirka, Pilc,
Doleček, Melichar, Koloc, Altman, korm. Hejdušek) 5:31,64.

Ženy:
Skif: 1. E. Twiggová (N. Zél.) 7:25,12.
Skif leh. vah: 1. Taupeová-Traerová (Rak.) 7:36,62.
Dvojka bez korm.: 1. Gloverová, Swannová (Brit.) 6:58,26.
Dvojskif: 1. Houghtonová, Meyerová-Lakerová (Brit.) 6:52,60.
Dvojskif leh. vah: 1. Müllerová, Noskeová (Něm.) 6:58,27.
Párová čtyřka: 1. Německo (Thieleová, Baerová, Richterová, Schmidlaová) 6:21,00.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články