Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Čtyřkajak se představí poprvé od Londýna v kompletním složení

Račice - Český bronzový čtyřkajak z olympijských her v Londýně se po devíti a půl měsících vrací v kompletním složení na mezinárodní scénu. Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba absolvují druhý letošní závod světového poháru na domácí trati. Regaty v Račicích se zúčastní rekordní počet 41 českých závodnic a závodníků, celkem se na start sjede 650 posádek ze 36 zemí. Přímé přenosy závodů sledujte v sobotu od 10:30 a v neděli od 10:00 na ČT sport a našem webu.

Posádka bronzového olympijského čtyřkajaku
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Havel, Trefil, Dostál a Štěrba závodili naposledy společně v jedné lodi devátého srpna loňského roku. A byl z toho olympijský bronz. "V přípravném období trénujeme na singlkajacích. Až s blížícími se závody se zaměřujeme na čtyřkajak. Po prvních trénincích jsme viděli, že jsme stále dobře sehraní, a proto pomýšlíme na ta nejvyšší umístění. Navíc se chceme na domácí trati předvést a fanouškům a divákům ukázat, že nejsme žádní nazdárci a proč máme olympijskou medaili," uvedl háček Havel. O soustředění členů posádky svědčí i fakt, že Štěrba s Trefilem nepojedou žádnou další disciplínu, Havel a Dostál zkusí i v rámci testování start na trati 1000, resp. 500 metrů na singlkajacích.

Čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba
zdroj: ISIFA

Kromě čtyřkajaku mají z českého týmu medailové ambice také úřadující mistři Evropy a pátí z Londýna na deblkanoi Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. Ti chtějí dál potvrzovat, že už natrvalo patří do absolutní světové špičky, a rozšířit svůj počet medailí ze světových pohárů. Zatím uspěli na třech posledních. Loni dvakrát vyhráli v Duisburgu, medaili brali vzápětí i v Moskvě 2012 a před týdnem udělali stříbro-bronzové double v maďarském Szegedu při zahajovacím světovém poháru sezony. "A to jsme neladili formu. Teď už se od úterý zodpovědně připravujeme v Račicích, abychom se tady před svými fanoušky 'vytáhli'. A aby nás viděli co nejvíce v akci, tak na deblkanoi pojedeme všechny disciplíny a ještě zkusíme štěstí ve čtyřkanoi, " doplnil Dvořák.

Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák
zdroj: Isifa/EPA

Za svůj první vrchol sezony bere račické klání momentálně nejlepší český singlkanoista Martin Fuksa, který kvůli úspěchu na domácí trati a před domácími fanoušky vynechal Szeged. "Ano, soustředím se na Račice. Dokonce tady ani nepojedu všechny disciplíny, abych uspěl," pravil čerstvě dvacetiletý kanoista Dukly Praha.

V ženách se největší pozornost soustředí také na čtyřkajak, který nastoupil stejnou cestu jako muži před pěti roky, na jejímž konci měl být start na olympijských hrách. Češky se po roční přestávce představí v novém složení – Andrea Havlová, Jana Šebestová, Jana Blahová a Anna Kožíšková. "Víme, že prosadit se v individuálních disciplínách je obtížnější, proto plánujeme na nejvýznamnějších závodech typu mistrovství světa a Evropy start ženského čtyřkajaku," vysvětlil reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Do Račic už dorazilo devět olympijských vítězů a 29 medailistů z olympijských her 2012 v Londýně. "Bude tady skutečně skvělá konkurence a věřím, že se nám opět podaří útočit na medaile," uvedl Hottmar. Podle něj je všech 41 českých závodnic a závodníků zdravotně v pořádku. "Jediný problém, který mám, ale který nevyřeším, je vítr. Podle předpovědí má být v pátek velmi silný, kolem šesti metrů za sekundu, a mělo by foukat zprava. Takže dráhy na pravé straně kanálu budou výhodnější. Jen věřím, že se kvůli větru nestanou závody neregulérními. Pro sobotní i nedělní finále by se měla situace uklidnit," doplnil Hottmar.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články