Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Kanoisté Radoň a Dvořák dojeli ve SP druzí

Szeged - Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák obsadili druhé místo na olympijské trati 1 000 metrů v prvním letošním závodě světového poháru v maďarském Szegedu. Členové bronzového olympijského čtyřkajaku z Londýna se tentokrát rozdělili. Daniel Havel s Janem Štěrbou skončili v kategorii K2 čtvrtí, Josef Dostál na K1 pátý. Příští víkend pokračuje světový pohár v Račicích.

Deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák
zdroj: Isifa/EPA

Radoň a Dvořák potvrdili, že patří mezi absolutní světovou špičku, a navázali na loňské výsledky, kdy dvakrát vyhráli SP v Duisburgu, stali se mistry Evropy v Záhřebu a na olympiádě v Londýně dojeli pátí. Do finálového závodu v Szegedu vyrazili s klidem a po 250 metrech jim patřila třetí příčka. Pak zrychlili a na dalších dvou mezičasech na 500 a 750 metrů vedli. V závěru však neodolali náporu domácích Maďarů Róberta Mikeho a Henrika Vasbányaiho.

"Popravdě řečeno, nejsme úplně spokojení, protože jsme nezvládli závěr závodu. Kdybychom vyhráli anebo aspoň měli menší odstup od Maďarů, tak bychom byli spokojenější," poznamenal Jaroslav Radoň, ale vzápětí dodal: "Ale medaile odkudkoliv je vlastně úspěch." Radoň přiznal, že soupeř byl nad jejich síly: "Upřímně, dnes jsme na ně neměli. Filip je v lepší formě než já, já jsem v konci závodu vytuhl. Z toho, že jsme skončili druzí, neděláme tragédii." Už za týden se Radoň s Dvořákem představí na domácím klání SP v Račicích. "Věřím, že forma bude gradovat právě doma. Navíc se čeká ještě větší konkurence než tady. O to to bude zajímavější," doplnil háček stříbrné posádky.

Havel a Štěrba jeli od startu do cíle v přední polovině startovního pole a na všech mezičasech i v cíli jim patřila čtvrtá příčka. "Podali jsme podstatně horší výkon než v páteční rozjížďce, kdy jsme s Maďary prohráli i setiny sekundy. Ale finále nám prostě nevyšlo. Na našem výkonu se podepsaly i další páteční starty na trati 500 metrů," uvedl Štěrba a k závodu dodal: "Nemrzelo by nás tak ani to čtvrté místo, ale zklamáním je výkon a hlavně odstup. Ale rozhodli jsme se, že při světových pohárech vyzkoušíme více disciplín, abychom pak pro hlavní závody sezony, tedy mistrovství Evropy a světa, věděli, které jsou ty pravé. Teď ještě tak úplně nejde o umístění."

Štěrba se soustředí při domácím SP v Račicích pouze na čtyřkajak, do něhož závodníci usednou v kompletním bronzovém složení z Londýna (Havel, Trefil, Dostál, Štěrba). "Chceme se předvést českým divákům v nejlepší formě a podat co nejlepší výsledek, abychom je potěšili," plánoval Štěrba.

Dostál závodil v dráze číslo 1 proti svému vzoru Maxi Hoffovi z Německa. Ještě v polovině trati se ho držel a sahal po medaili. Nakonec obsadil při své premiéře v individuálním závodě ve světovém poháru skvělé páté místo.

Kajakář Lukáš Trefil na K1 i Pavel Davídek s Patrikem Kučerou na K2 obsadili ve finále B shodně druhá místa.

Reprezentační trenér Pavel Hottmar, který absolvoval svou premiéru při závodě světového poháru poté, co v lednu nahradil Martina Doktora, vyhlásil před Szegedem útok na medaile. "Jednu zatím máme, takže z tohoto pohledu jsem spokojený. Věřím, že ještě nějakou přidáme v neděli na tratích 500 metrů," uvedl Hottmar. Přiznal, že obě deblové posádky očekávaly lepší výsledky. "Přestože jsou mírně zklamaní, tak jsme předvedli dobrý vstup do sezony a je to solidní základ pro zlepšení, které snad předvedeme už na domácích závodech v Račicích," poznamenal kouč Pavel Hottmar.

Do nedělních finále A na trati 500 metrů nastoupí kajakář Daniel Havel (10.07 hodin), Lukáš Trefil a Josef Dostál na K2 ve 13:20 a deblkanoisté Jaroslav Radoň a Filip Dvořák ve 13:25 hodin. Jan Štěrba se představí ve finále B v 9:10 hodin, Pavel Davídek a Patrik Kučera na deblkajaku ve 13:10.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články