Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Vodním slalomářům začíná boj o nominaci, dvě lodě však již mají místo jisté

Praha - Jiný bude poprvé v historii způsob nominace vodních slalomářů do reprezentačního týmu, jenž o víkendu začne dvěma závody na Trnávce a skončí příští týden sobotním a nedělním kláním v Praze-Troji. Loňští mistři Evropy deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem a stříbrný olympijský medailista kajakář Vavřinec Hradilek totiž mají díky svým úspěchům místo v reprezentačním týmu již jisté.

Nominace doznala změn a má letos nová pravidla, i proto možná nebude tak vypjatá jako v minulých letech. Zatímco loni měl jistotu startu na olympijských hrách v Londýně pouze vítěz, tentokrát je vrcholem sezony MS a tam pojedou tři lodě v každé kategorii.

Po příštím víkendu budou jasné posádky pro mistrovství Evropy v Krakově a tři úvodní závody světového poháru v Cardiffu, Augsburgu a Seu. Lodě, které chtějí absolvovat druhou část sezony, musejí alespoň jednou skončit ve světovém poháru ve finále. Jinak je čeká dodatečná nominace v devátém a desátém dílu Českého poháru 10.-11. srpna v Troji, kde se nedělní závod pojede zároveň jako mistrovství republiky.

Jiří Pultera (šéftrenér reprezentace):

"Samozřejmě jsme o tom rozhodnutí diskutovali a nakonec bylo schváleno zcela hladce. Vychází to trochu z toho, jak se slalom změnil, vyrovnal, a když někdo dnes dosáhne na medaili, tak je to mimořádný výkon, který zaslouží tuto výhodu."

Pultera nechtěl umístit všechny čtyři nominační závody do Troje, byť se na pražské trati v září uskuteční světový šampionát. "V srpnu se tam pojede ještě dodatečná nominace pro MS, tak by toho bylo moc," prohlásil. Čeká opět tradiční nervozitu závodníků. "Ve všech kategoriích je adeptů na postup víc, ale tradičně největší vyrovnanost bych předpokládal v kajaku," řekl.

Kajakářka Hilgertová loni podle svých slov prožila nejhorší nominaci ve svém životě, neboť účast v Londýně vybojovala před mladou Kateřinou Kudějovou až v posledním závodu v Českých Budějovicích jen díky výpadku soupeřky. Byť v dubnu oslavila 45. narozeniny, rozhodla se pokračovat v kariéře, a to i kvůli světovému šampionátu v Praze. Ani letos by ji nominace neměla minout. "Ale stresující to bude vždycky. Není to tak, že do třetího místa je to snadné," upozornila.

Je nám líto, video expirovalo.
Slalomáři mají jistou nominaci na pražské MS

Mezi kanoisty by v týmu neměl chybět dvakrát pátý muž z olympiád Stanislav Ježek, naopak velmi vyrovnané boje se čekají o zbývající dvě místa mezi kajakáři, na něž může dosáhnout až pět adeptů včetně Luboše Hilgerta mladšího a talentovaného Jiřího Prskavce. Nikdo z nich se nemusí obávat Hradilka, jenž v případě účasti v závodu nebude ubírat nominační body soupeřům. To se týká i Volfa se Štěpánkem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články