Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Kanoistům začíná světový pohár, bronzový čtyřkajak se rozdělí

Praha – Přesně po devíti měsících a jednom dni se vracejí členové bronzového olympijského čtyřkajaku z Londýna na mezinárodní scénu. Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba vstoupí v pátek do světového poháru v maďarském Szegedu, tedy místě, kde úspěšnou kvalifikací začala jejich cesta za olympijskou medailí. V pátek jsou na programu rozjížďky a semifinále, o víkendu pak finále jednotlivých disciplín.

Josef Dostál a Jan Štěrba
zdroj: Isifa/EPA

V nominaci pro první díl SP jsou také loňští mistři Evropy a pátí z Londýna na deblkanoi Jaroslav Radoň a Filip Dvořák. Doplňuje je nově složená posádka kajakářů Pavel Davídek a Patrik Kučera. Po dohodě s reprezentačním trenérem Pavlem Hottmarem nepojedou kajakáři ve společné posádce K4, ale v individuálních či párových disciplínách. Na olympijských tratích 1 000 metrů se v kategorii K1 představí Josef Dostál a Lukáš Trefil, na K2 Daniel Havel s Janem Štěrbou a Pavel Davídek s Patrikem Kučerou a pak také deblkanoisté Radoň, Dvořák. Na poloviční distanci pojedou singly Havel a Štěrba, Trefil s Dostálem, Davídek s Kučerou usednou do deblkajaků.

"Závodníci mají tak dobrou individuální výkonnost, že jsme se na začátku světového poháru rozhodli jít jinou cestou a otestovat je také v dalších disciplínách," říká před startem nového ročníku SP reprezentační kouč Pavel Hottmar, podle něhož Szeged nabídne zajímavé první poolympijské měření sil.

"Jsem rád, že naše závodníky prověří světová špička a už na základě Szegedu budeme moct odhadovat šance v právě startující sezoně. Formu jednotlivých závodníků ostatních zemí lze jen těžko odhadovat. Vzhledem k dosavadní výkonnosti myslíme na světových pohárech na medaile," dodává Hottmar, který potřebuje srovnání se světem také s výhledem na vrcholné podniky letošního roku, jimiž jsou červnové mistrovství Evropy v Portugalsku a srpnový světový šampionát v německém Duisburgu. "Odstup od nejlepších a způsob závodění často řekne víc než umístění. Samotné pořadí bude daleko významnější až na ME a MS," míní Hottmar.

Kanoisty čeká nabitý program, neboť hned o víkendu 17. až 19. května se zúčastní v Račicích druhého dílu světového poháru. Před domácími diváky však již v kompletní sestavě na čtyřkajaku. "Tak to bylo v plánu a chceme úspěšné kajakáře ukázat také českým fanouškům, kteří mají omezené šance vidět je v mezinárodních závodech," říká Hottmar.

Nominace české reprezentace pro první závod SP

Kajakáři: Pavel Davídek, Josef Dostál, Daniel Havel, Patrik Kučera, Jan Štěrba, Lukáš Trefil.

Kanoisté: Filip Dvořák, Jaroslav Radoň.

Podle tratí:

1 000 metrů – K1: Josef Dostál, Lukáš Trefil. K2: Daniel Havel, Jan Štěrba a Pavel Davídek, Patrik Kučera. C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.

500 metrů – K1: Daniel Havel, Jan Štěrba. K2: Lukáš Trefil, Josef Dostál a Pavel Davídek, Patrik Kučera. C2: Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články