Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Cavendish vyhrál první etapu a slaví sté vítězství kariéry

Neapol - První etapu slavného cyklistického závodu vyhrál sedmadvacetiletý britský spurtér Mark Cavendish. Ve finiši devítičlenné skupiny v Neapoli zvítězil předloňský mistr světa po 130 kilometrech před Italem Eliou Vivianim a Francouzem Nacerem Bouhannim. Dojel si tak pro své již sté prvenství v profesionální kariéře.

Mark Cavendish v růžovém
zdroj: AP Photo autor: Fabio Ferrari

V závěru první etapy roztrhali pole jezdci Cannondale pracující pro Elia Vivianiho, navíc dva kilometry před cílem došlo v pelotonu k pádu a vpředu zůstalo jen 15 jezdců. "Na konci to pro nás nebylo ideální, Gert Steegmans měl v posledním kilometru technické potíže. Těch se musíme vyvarovat, pokazily nám už hodně závodů. Bylo dost horko, ale strašně moc jsem chtěl vyhrát," uvedl slavný rodák z ostrova Man, na kterém stáj Omega Pharma-Quick Step postavila taktiku pro letošní Giro.

Cavendish si tak dojel hned v úvodu 96. ročníku pro jedenácté prvenství na Giru a jubilejní 100. vítězství v kariéře. V nedělní týmové časovce oblékne růžový trikot lídra závodu, který vede díky bonifikaci o osm sekund před Vivianim.

Mark Cavendish:

"Nebyla to jednoduchá etapa, byla tam spousta zatáček. Tým odvedl skvělou práci, abychom se udrželi vpředu."

Nedělní časovka družstev měří 17,4 km.

Cyklistický etapový závod Giro d'Italia - 1. etapa: Neapol - Neapol (130 km):

1. Cavendish (Brit./Omega Pharma-Quick-Step) 2:58:38, 2. Viviani (It./Cannondale), 3. Bouhanni (Fr./FDJ), 4. Nizzolo (It./RadioShack), 5. Goss (Austr./Orica), 6. Ventoso (Šp./Movistar), 7. Blythe (Brit./BMC Racing) všichni stejný čas, 8. Howard (Austr/Orica), 9. Hondo (Něm./RadioShack) oba -3, 10. Lancaster (Austr./Orica) -12.

Průběžné pořadí: 1. Cavendish 2:58:18, 2. Viviani -8, 3. Bouhanni -12, 4. Hondo -19, 5. Nizzolo, 6. Goss, 7. Ventoso, 8. Blythe všichni -20, 9. Howard -23, 10. Lancaster -32.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články