Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Konec "gaučingu" – ČOV chce, aby si děti zamilovaly sport

Praha - Vedení Českého olympijského výboru chce zvýšit zájem dětí o sport. Proto ve spolupráci s ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, ministerstvem zdravotnictví, Českou obcí sokolskou a Českou televizí připravilo kampaň Česko sportuje. "Nejde nám o výkony. Důležité je, aby se děti naučily mít sport rády," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval. Projekt je zatím v tréninkovém režimu, ostrý start ho čeká symbolicky se začátkem školního roku.

Jiří Kejval představuje kampaň Česko sportuje
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Chtěli bychom rozpohybovat zemi a pomoct, abychom se vymanili z trendu "gaučingu". Nechceme ale vychovávat vrcholové sportovce, nové olympijské šampiony. Chceme, aby se změnil současný trend, kdy klesá čas, který děti tráví sportem," řekl Kejval.

ČOV chce zastavit propad zájmu dětí o sport a zhoršování jejich fyzické zdatnosti a pohybové všestrannosti. Podle statistik se v Česku od roku 1995 zpětinásobil počet obézních dětí, podle studie Evropské unie v zemi pravidelně sportuje 32 procent lidí. V Německu je to například 74 procent obyvatelstva.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Lenky Drmotové - Projekt Česko sportuje má rozpohybovat zemi

"O prospěšnosti pohybu a zdravého životního stylu snad není potřeba nikoho přesvědčovat. Na projektu ČOV se mi líbí, že k pohybu motivuje a ukazuje cestu, jak se do sportování aktivně zapojit," uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Kampaň Česko sportuje se chce do boje za pohyb vydat v tělocvičnách, školách i přes televizní obrazovky. Resort školství plánuje dát třicet milionů na to, aby nalákal na cvičení děti i mimo školní výuku. Pro mnoho dětí totiž sport končí s hodinou tělocviku. Ve volném čase mu podle posledních údajů věnují sotva dvě hodiny.

Pomoci má i dětský kanál ČT

Na televizi se děti dívají stále stejně, zhruba dvě hodiny denně. Přimět přes obrazovku děti, aby netrávili volný čas jen u ní, by měla už od září část programu nového dětského kanálu České televize. "Jedním takovým drobným pořadem bude ukázka, jakým způsobem děti mohou i doma ve svém obýváku sportovat nebo se alespoň hýbat," vysvětlil generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Ve zdravotnictví by se pohybová osvěta měla dostat na seznam pojišťovnou hrazených výkonů. "Jakýsi edukační pohovor pro lidi, kteří jsou rizikoví. Výkon by mohli vykazovat jak dětští lékaři, tak lékaři pro dospělé," uvedl Heger.

Pojmenování bezejmenných

Kejval věří, že se do projektu zapojí také další sportovní organizace a jeho součástí se stanou i všechny sportovní akce. Jeho konkrétní součástí bude například olympijský víceboj, který ČOV bude ve spolupráci s MŠMT a Českým svazem tělesné výchovy pořádat od září ve školách. "Důležitou součástí projektu bude i představování "bezejmenných" trenérů, kteří sice nikdy nevychovali žádného šampiona, ale přivedli děti ke sportu a podíleli se na vzniku jejich vztahu ke sportu," dodal Kejval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články