Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Sportovní jachting slaví v Česku 120 let. Chce být vodní jedničkou

Praha - Už 120 let letos slaví organizovaný sportovní jachting v Česku. Od dob jednoho ze zakladatelů Josefa Rösslera-Ořovského se vypracoval mezi úspěšné sporty a v budoucnu by se chtěl stát třeba i českou jedničkou na vodě.

Jachting
zdroj: ČT4

Ze základny čítající okolo 140 klubů s 8 500 členy, ze kterých závodí okolo 3 000 jachtařů, vzešla třeba Lenka Šmídová, stříbrná olympijská medailistka z Atén 2004. Veronika Fenclová zase byla devátá loni v Londýně, Michael Maier jel na šesti hrách a startoval i v nejslavnějším jachtařském závodu - v Americkém poháru.

V kategorii ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, pod které sport spadá, se jachting nevejde mezi elitně hodnocenou dvanáctku sportů. Ve druhé kategorii ale patří na sedmé osmé místo.

Předseda jachtařského svazu Karel Bauer: "Jachting je vnímán jako sport malý až střední a docela úspěšný."

"Jsme pořád daleko za veslováním a kanoistikou, když vezmu vodní sporty," řekl Bauer a trochu s nadsázkou i trochu vážně dodal: "Přál bych si, aby jachting předběhl ostatní vodní sporty a ty aby byly hned v závěsu za ním."

Po určité stagnaci jachtingu a rodičovském individualismu se v posledních dvou třech letech opět zvýšil zájem o lodě. I proto vzniklo centrum mládeže. "Začíná se systematičtěji pracovat, jsem do budoucna optimista," řekl Bauer. Časem snad i třeba nebude muset Jakub Kozelský, manžel a trenér Fenclové, pomáhat mladým s přechodem do olympijských tříd v Belgii, ale dostane zaplaceno doma.

Sportovně se začal jachting v českých zemích organizovat v roce 1893. Veslaři klubu Blesk na Smíchově si zpestřovali dny plachtěním. Později Rössler-Ořovský a Arnošt Bürgermeister založili klub, sepsali stanovy a vyčlenili se. Přestěhovali se do Podolí, kde vznikla loděnice i Český yacht klub (ČYK), nejstarší český jachtařský klub u nás.

V rámci oslav se už o víkendu uskuteční 80. memoriál Rösslera-Ořovského, největším závodem bude Pálavská regata a na začátek zimy se chystá slavnostní večer jachtingu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články