Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Badmintonista Koukal zahájil sérii osvětových besed o rakovině

Brno - Nejlepší český badmintonista Petr Koukal odstartoval v Brně sérii studentských besed o prevenci nádorových onemocnění. Její účastníci nejprve zhlédli film Cesta snu, který popisuje Koukalův boj s rakovinou varlat, po němž se vrátil ke sportu a probojoval se na olympijské hry v Londýně.

Petr Koukal
zdroj: ČT4

V zaplněném kině Art besedovala se studenty Sportovního gymnázia v Brně i primářka oddělení dětské onkologie Viera Bajčiová a bývalí hokejisté Pavel Zubíček a David Pazourek. Podobných akcí na školách by se mělo v rámci nadačního projektu hokejové Komety Brno uskutečnit ještě pět. "Ovšem seriál besed může být nekonečný. Sice se většina otázek opakuje, ale pokud bych měl zachránit jeden život, tak moje snaha za to stojí," řekl Koukal.

Jeho cílem je uspořádat besed co nejvíce. "Chápu, že je pro mladé lidi těžké se na spoustu věcí zeptat. Z některých je cítit, že se o problému nechtějí bavit. Ale hlavním smyslem je, aby toto tabu padlo," uvedl vlajkonoš českých olympioniků v Londýně. Podle něj je důležité, aby se mladí lidé mohli ztotožnit s člověkem, kterého znají, nebo jej vidí na vlastní oči.

"Má to mnohem větší dopad, než když si něco pouze přečtou na letáku," řekl Koukal. "Snad projekt začne fungovat. I když jeho výsledek zřejmě nebude hmatatelný," uvedl sedmadvacetiletý badmintonista. Na ministerstvu školství chce domluvit distribuci filmu Cesta snu do všech škol v České republice.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články