Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Olympijský dům bude i v Soči otevřený veřejnosti, plánuje Kejval

Praha – Nově zvolený předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval zahajuje svou pouť za sjednocením českého sportu. To, že byl jediným kandidátem na post předsedy, vnímá jako závazek. Nejlepšími hrami byly z jeho pohledu ty v Londýně, kde byl strůjcem odvážného projektu českého domu, otevřeného poprvé i veřejnosti. Ideu by chtěl zopakovat i v Soči. Šéf ČOV na chatu zodpovídal otázky týkající se financování, budoucnosti sportu i příštích olympiád.

Jiří Kejval
zdroj: ČT autor: Štěpán Janda

"Do Soči plánujeme olympijský dům, který by měl být stejně jako londýnský otevřen veřejnosti. Na druhé straně Soči není Londýn, a tudíž budeme redukovat velikost a rádi bychom zajistili jeho užší provázanost s fanoušky v ČR," naznačil Kejval.

Před novým šéfem stojí řada úkolů: zařídit pro sport patřičné finance, sjednotit sport pod hlavičkou ČOV, pomoci rozvinout sport mezi mladými. "To, že jsem byl jediný kandidát, neznamená, že nikdo jiný neměl zájem vykonávat funkci předsedy ČOV. Byl to spíše projev dohody sportovního prostředí na mé osobě. Pro mne je to zavazující," uvedl dlouholetý šéf veslařského svazu.

Politika vs. sport

Jiří Kejval: "Zasahování politiky do sportu mi bylo vždy odporné. Pokud jsou státy schopny navzájem udržovat diplomatické vztahy, nevím, proč by se jejich politické názory měly přenášet do sportu."

Kejval navazuje na dlouholetou práci svého předchůdce Milana Jiráska, jehož práce si cení. "Panu Jiráskovi se podařilo zachovat prestiž ČOV a v rámci možností se vyhnout skandálům. Navíc všichni oceňují jeho osobní přístup a lidskost. V této věci bych se mu rád alespoň přiblížil," přiznal Kejval.

Schopnost uspořádat olympiádu je otázka sebevědomí národa

V současné době není pořádání olympijských her v Praze podle Kejvala na pořadu dne, ať už z důvodů ekonomických, ale i politických. "Přes odpor mnohých si však myslím, že myšlenka není nesmyslná a že z hlediska dlouhodobého by mohla za určitých okolností Praze i ČR velmi prospět," uvedl Kejval.

Česko je podle nového šéfa ČOV schopné olympiádu uspořádat. "Bohužel je to otázka nejen ekonomická a politická, ale především otázka sebevědomí národa," dodal.

Odpovědi na všechny otázky najdete zde.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články