Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Český vytrvalec běhá na Islandu každý den maraton, aby podpořil vozíčkáře

Praha – Dal si za cíl uběhnout 30 maratonů za 30 dnů. René Kujan je amatérský běžec, který po Islandu běhá od konce září, aby podpořil handicapované sportovce na vozíčku. Sám se na něm kdysi po nezaviněné dopravní nehodě ocitl. Jak se mu daří plnit plán v těžkých přírodních podmínkách, zatelefonoval přímo z ostrova u polárního kruhu.

Za každý uběhnutý maraton chce získat rovnou tisícovku v českých korunách pro pražský Sportovní klub vozíčkářů. Ještě před spuštěním projektu vyhlásil, že pokud se mu nepodaří získat finanční částku od sponzorů, vytáhne ji z vlastní kapsy.

V současnosti je už za polovinou a má za sebou přes 800 uběhnutých kilometrů s denní dávkou 44 kilometrů v průměru. "Zatím jde vše podle plánu, i když časy nejsou nějak závratné nebo úžasné. Sprintovat každý den 42 kilometrů dost dobře nejde," hlásí ze severního Islandu Kujan.

Po otázce, zdali ho už potkala krizová chvíle a jak regeneruje tělo, se lehce zasmál. "Krize přichází s každým ránem, než rozhýbu ztuhlé končetiny. Jenom jednou se mi podařilo namočit se v horké geotermální koupeli. Ono se říká, že člověk si nejlépe po maratonu odpočine tím, že si jde trochu zaklusat," řekl Kujan. 

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články