Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Contador zvládl i předposlední etapu Vuelty, vyhrál Menšov

Bola del Mundo - Španělský cyklista Alberto Contador uhájil v předposlední etapě vedení ve Vueltě a prakticky si zajistil celkové vítězství v 67. ročníku domácího závodu. V neděli ho v červeném trikotu čeká dojezd do Madridu, při kterém se tradičně o celkové pořadí nezávodí. Dnešní dvacátou horskou etapu ovládl v závěrečném stoupání Rus Denis Menšov.

Alberto Contador v dresu vedoucího muže na Vueltě
zdroj: Isifa.com

Peloton dnes na 170 kilometrech čekala tři stoupání první kategorie, na Navafríu, Morcueru a Cotos, a jeden vrchol druhé kategorie v průsmyku Canencia. Cíl pak byl položen ve vůbec nejvyšším místě letošního programu závodu, ve 2 247 metrech nad mořem na Bola del Mundo.

Contador, který se do čela průběžného pořadí vyšvihl ve středu díky vydařenému úniku na úkor krajana Joaquima Rodrígueze, si dnes v hlavním poli hlídal svého nejbližšího pronásledovatele Alejandra Valverdeho.

Finální nástup Valverdeho a zejména Rodrígueze při náročném stoupání na Bola del Mundo nakonec neodrazil, ale dojel s bezpečným odstupem, aby nepřišel o vedení. Rodríguez na Valverdeho najel 25 sekund, což mu však k posunu na celkovou druhou příčku nestačilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Vuelta 2012

"Ano, teď je Vuelta prakticky vyhraná. Je to letos pro mě opravdu mimořádné. Tento ročník byl ohromně těžký, bylo potřeba používat nejen nohy, ale i hlavu," řekl v cíli madridský rodák Contador.

Při nástupu předchozího lídra letošního třítýdenního závodu Rodrígueze neměl obavy. "Náš tým byl znovu skvělý. Dnes nikdo moc neútočil a čekalo se, že Joaquim do toho v závěru praští. Ale už mu nezbývalo tolik kilometrů, aby nabral dost času," uvedl Contador.

Valverde obsadí druhé místo a je s ním spokojený. "Alberto vyhrál a já mu k tomu gratuluji. Vyhrál ten nejlepší. Já jsem pyšný na své výkony i na to, že jsem se o něco pokoušel až do konce," řekl Valverde.

Alberto Contador na Vueltě
zdroj: Isifa.com

Souhlasil i Rodríguez, díky němuž bude pódium v Madridu obsazené jen domácími jezdci. "Na konci Bola del Mundo jsem se skvěle rozjel, ale Alejandro také. Udělal jsem maximum alespoň pro druhé místo, ale celkově musím být spokojený, navíc když dnes vyhrál (týmový kolega) Menšov, a celkovým vítězem se stal ten nejlepší," prohlásil Rodríguez.

Dvojnásobný vítěz závodu Menšov dlouho směřoval do cíle po boku Australana Richieho Porteho, k závěrečnému sprinterskému souboji ale nedošlo. Čtyřiatřicetiletý Rus předvedl v posledních sto metrech zrychlení a vyčerpaného Porteho nechal 17 sekund za sebou. Třetí byl o další téměř půl minutu zpět Belgičan Kevin De Weert.

Český cyklista Zdeněk Štybar ztratil na 63. místě 11 minut, 138. František Raboň bezmála půl hodiny. V celkovém pořadí drží Štybar 77. příčku a Raboň je na 157. pozici.

Závod dnes opustil úřadující mistr světa a stříbrný olympijský medailista v časovce Tony Martin. Němec odstoupil po 130 kilometrech, aby šetřil síly před pokusem o obhajobu světového zlata.

Cyklistický etapový závod Vuelta - 20. etapa: La Faisanera - Bola del Mundo

1. Menšov (Rus./Kaťuša) 4:48:48, 2. Porte (Austr./Sky) -17, 3. De Weert (Belg./Omega Pharma-Quick-Step) -42, 4. Kessiakoff (Švéd./Astana) -1:16, 5. Sicard (Fr./Euskaltel) -1:39, 6. Capecchi (It./Liquigas) -2:30, 7. Bouet (Fr./AG2R) -2:39, 8. Geschke (Něm./Argos) -3:14, 9. Rodríguez (Šp./ Kaťuša) -3:31, 10. Valverde (Šp./Movistar) -3:56.

Průběžné pořadí: 1. Contador (Šp./Saxo Bank) 82:14:52, 2. Valverde -1:16, 3. Rodríguez -1:37, 4. Froome (Brit./Sky) -10:16, 5. Moreno (Šp./Kaťuša) -11:29, 6. Gesink (Niz./Rabobank) -12:23, 7. Talansky (USA/Garmin) -13:28, 8. Ten Dam (Niz./Rabobank) -13:41, 9. Antón (Šp./Euskaltel) -14:01, 10.
Intxausti (Šp./Movistar) -16:13.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články